Jan Podroužek
17. května 2016 • 22:15

Bláznivá sezona s Viktorkou. Její ligová cesta je plná poučení i inspirace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co takhle na chvíli od skandálů odhlédnout, to znamená setsakra přivřít oči, dělat, že „nevidim“? Pominout pro teď pijatyky rozhodčích a jejich někdy skoro průhledné kiksy. A vidět jen fotbal, jen kopání do míče a pot a emoce a snahu a... Jo, mistrovská Viktoria Plzeň nás vzpomínkami na sezonu provede se vším všudy.



Česko má fotbalového šampiona, který si během třiceti kol neodpustil přešlapy, tu větší, tu menší. Potýkal se s problémy, s většími, s menšími. Jak už to tak bývá. Ale u každého schodu, který Západočeši museli zdolat, se dá najít hezké poučení nebo inspirace.

Už po čtvrtém kole musela Viktoria vyhodit trenéra. Tři bodové ztráty za sebou stačily. Vzala tehdejšího asistenta Karla Krejčího, ten si se svou úlohou i přes evropský neúspěch poradil a třeba taky přes rekordní let šestnácti ligových výher za sebou udržel ve Štruncových sadech titul.

Dobrý úspěch, při němž mu ale škarohlídi připomínali, a možná to dobře zjistil i on sám, že nepřerostl pozici dlouholetého asistenta. Myslím, že ji přerostl, ale vést Viktorii musí být někdy fakt na hlavu.

Euforie na plzeňském náměstí. Takhle slaví mistři
Video se připravuje ...

Teď k té trenérské otázce. Liga totiž v téhle oblasti objevila novou hvězdu. Jindřicha Trpišovského. Je to názorný příklad, že energický charismatický chlap s dostatečným vzděláním může odvést parádní práci i bez větších zkušeností na top úrovni. Přeskok z rozebrané Viktorie Žižkov do Slovanu Liberec je daleký, přesto si 40letý sympaťák s gustem nasadil se svým týmem na krk bronzové medaile.

Je to vzor pro ostatní kluby, že odvahou a hledáním talentovaných neokoukaných tváří se může ligový výběr někam posunout, a ne si jen splnit to nejnutnější a jet bezcílně dál. Další trenér „junák“ se nabízí - Kamil Tobiáš mladší... A smekám i před prací zkušeného a náročného Romana Pivarníka z Bohemians, který to vzal po vzoru „za málo peněz hodně muziky“, v našem případě docela hodně dobrého fotbalu.

I v Plzni se ale tah s koučem na první pohled povedl, aspoň když se člověk podívá na tu rekordní šňůru šestnácti výher v řadě. Že k tomu pomohlo i cosi neuchopitelného, nebudeme teď zdůrazňovat, radši to decentně obejdeme. Pravda ale je, že se tu nabízí otázka, kam Viktoria pod Krejčím směřuje. Možná právě pod křídla Trpišovského...

Nejde totiž nevidět podzimní opilecký úlet Davida Limberského. Nemusíme se bavit přímo o tom excesu, ale tehdejší přikrytí nevýraznými výroky Karla Krejčího do médií si lze těžko myslet, že hráči mistra budou pod nějakým trvalým nárokem vyždímat se a prezentovat se jen v těch absolutně profesionálních světlech. Přitom fotbal kluci hrát umí, to se ví.

Taky si ho chtěli krásně „strčit“ i v posledním kole na Slavii, ale bez nasazení a soustředěnosti to nepůjde. To se taky ví, už i v plzeňské kabině.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 5:0. Mistr se rozloučil debaklem
Video se připravuje ...

Sezona Viktorie zkrátka v mnoha ohledech ukázala, že se vyrovnala s nelehkými obdobími, která nedokázal využít nejbližší konkurent Sparta a jiní už vůbec ne. Rozpor je v tom, že kdyby jeli Západočeši na nejvyšší kvalt celou sezonu, ani jsme se v jejich případě o konkurenci bavit nemuseli. Ale to by musel sportovní manažer Adolf Šádek vyžadovat kázeň dřív, třeba když si plácal s „Limbou“ při oslavách v autobuse za volantem, a ne až po búru od Slavie...

Sparta totiž předvedla, že manažersky nepřipravený tým, tedy vpravdě úzký kádr bez zdvojených postů, svou slabinu dřív nebo později v ročníku tvrdě pocítí.

A v tom se právě skrývá pozvánka na příště. Zaprvé: Připraví občasný volnomyšlenkářský přístup Viktorii o dvouletou nadvládu? Zadruhé: Nachystá se Sparta konečně tak, aby svého rivala sundala z trůnu? A zatřetí: Nepřiběhne náhodou někdo třetí? Třeba pořád ambiciózní Slavia s dalšími posilami...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud