Jan Vacek
13. října 2014 • 22:03

Dobrá zpráva: Hvězdy Sparty a Plzně umí najít společnou řeč

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na klubové úrovni se nemusí, už několik let se přetlačují o pomyslný trůn českého vládce. Na jedné straně fotbalisté Sparty, na té druhé pak jejich plzeňští konkurenti. Tenhle žhavý souboj těžkých vah pravidelně zdobí tuzemskou nejvyšší soutěž, v případě národního týmu však musí jít abnormální rivalita stranou.



Po třech kvalifikačních duelech můžeme s potěšením konstatovat, že se tak skutečně děje. Národnímu týmu se ostatně nemohlo stát nic lepšího, než že elitní hvězdy dvou největších českých klubů zahodí vzájemnou nevraživost a bok po boku se budou rvát za Česko v cestě na vysněné EURO 2016.

Už z přípravných duelů bylo zřejmé, že trenér Pavel Vrba hodlá spoléhat především na hráče ze dvou aktuálně nejúspěšnějších českých celků. Ve vzduchu však visel otazník, zda tenhle odvážný krok bude fungovat. Zda fotbalisté, kteří si ve vzájemných bitvách na domácích trávnících nic nedarují, dokáží přicestovat na reprezentační sraz s čistými hlavami a touhou podpořit jeden druhého.

Kvalifikační souboj s Kazachstánem definitivně ukázal, že toho schopni jsou. A co víc, reprezentace díky tomu dostala do ruky mimořádně mocnou zbraň. Může těžit ze zaběhnutých schémat a kombinací, které hráči pilují dennodenně na tréninku.

Čísla hovoří jasně. O tři branky v souboji s Kazachstánem se postarali sparťané Dočkal, Kadeřábek, Lafata a Krejčí, čtvrtý zásah Necida pak padl po souhře plzeňáků Limberského s Pilařem.

A rozhodně se nejednalo o improvizaci, všichni aktéři v danou chvíli moc dobře věděli, co dělají. A maximálně jim byla nápomocna skutečnost, že se navzájem dokonale znají. Krajánci v čele s Rosickým, Daridou či Sivokem pak mohou stále pevnější kostře týmu dodat zajímavou svěží příchuť. A spanilá jízda za evropským šampionátem může pokračovat…

Proti Kazachstánu se trefil i Ladislav Krejčí
Proti Kazachstánu se trefil i Ladislav Krejčí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud