Jiří Punčochář
24. března 2017 • 15:51

Vlastní koš už není vlastní koš, podvod přestal vadit. Basketbal se k čistotě otočil zády

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český basketbal se převtělil do kůže ještěrky, která se dokáže zbavit svého ocasu, když ji za něj někdo chytne. Aby se osvobodila z problémů. Dozorčí a odvolací rada ČBF se takhle „zbavila“ kauzy skandálně hraného zápasu Junioru Kralupy a BA Sparta, v němž padaly úmyslné vlastní koše. Aby měla od případu (a jeho bolavých následků) klid, zrušila komise původní verdikt disciplinárky a změnila vyloučení Kralup a Sparty z první ligy na vyšší peněžité tresty. Absurdní, nebezpečný verdikt, chce se říct. Teď teprve dostal skandální zápas svoji skutečně ostudnou tečku.



Za dva týdny se z největší frašky českého basketbalu za poslední roky stala vlastně prkotina. Snaha dvou proti sobě hrajících celků nevyhrát zápas nevadí, nebo ne až tak moc. Že si dva týmy vybíraly nasazení do play off tím, že si dávaly vlastní koše? Bóže… staly se už horší věci.

Jinak si změnu původního trestu – vyloučení Kralup a Sparty z 1. ligy – nemůžu vyložit. Odvolací komise ponechala v platnosti jen ty tresty, které nikoho bolet nebudou. Kluby nedohrají svoje čtvrtfinále, což je to nejmenší, co je postihlo, hráčky už mají svoje tresty dokonce odsezené a trenéři z inkriminovaného zápasu nesmí na lavičku při utkání do srpna, respektive do října. Dovedu si představit, jak strašně je to bude v letní pauze mezi soutěžemi pálit.

Basketbal se vydal špatnou cestou. Místo, aby ukázal, že chce čistý sport, viditelné podvádění s výsledkem překryl. Přihlásil se k džungli, kde se musíte smířit s tím, že občas přijde falešné písknutí, nahraná penalta nebo vypuštění zápasu. Tolerujete faleš, protože doufáte, že se čas od času dočkáte něčeho lepšího.

Až se vás hybatelé tuzemského basketbalu budou snažit přesvědčit, že jim patří větší pozornost (včetně té finanční) mezi špičkovými domácími sporty, myslete si o tom, co chcete. Svým verdiktem odvolací komise spíš potvrdila ten názor, který hlásá, že prvoligové basketbalistky není třeba dál dodatečně trestat víc než tím, že si udělaly ostudu samy sobě. Hrají po práci, přišly by o zábavu, bla bla bla…

Je to pomýlený názor. Jako kdyby šlo o nějaký vánoční turnaj čtvrtých tříd a ne o druhou nejvyšší soutěž v zemi podatele mistrovství Evropy žen. Předminulý pátek byly Kralupy a Sparta za svoje fixlování s výsledkem vyloučeny z první ligy. Oprávněně. Dnes mají vlastně jen o pár dnů delší prázdniny. Jinak de facto nic.

Odvolací tribunál jim vyhověl bez toho, že by se změnila podstata skandálu. Zápas je odehraný, ukončený, uložený na internetu. Každý ho může vidět. Nebyl důvod původní postih měnit, nic nového se neudálo. Leda to, že se vyloučení amatérek z první ligy někomu zdá moc tvrdé. To si ale měli rozmyslet především činovníci a trenéři, kteří k dávání vlastních košů buď vybídli, nebo neudělali nic proti tomu, že padly.

Ostatně pro ně jsou tresty směšné úplně. Můžou si zamnout ruce jako ta ještěrka z úvodního odstavce. Ocásek jí doroste, a za pár týdnů nebude nikdo vědět, že ji za něj někdo chytil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud