Martin Hašek
16. února 2017 • 17:25

Borec Moravec dokázal: Biatlon skutečně není jenom o Koukalové!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze záře zrzavých vlasů, parádních výkonů, rozpustilých hlášek a neuvěřitelných příhod královny Gabriely je těžké vykouknout. Český biatlon ale není o jediné závodnici a stříbro Ondřeje Moravce z vytrvalostního závodu na mistrovství světa v Hochfilzenu to znovu dokázalo.



Teď je Moravec na piedestalu. Už jenom pro ta slova ze stupňů vítězů. „Jsem šťastný tak padesát na padesát. Ale Lowell si to zasloužil. Jsem šťastný za něj,“ řekl přesto, že takovéhle stříbro bolí.

A můžete si kolikrát říkat, jak je krásné. Náskok Američana Lowella Baileyho se na posledním mezičase scvrknul na pouhou desetinu sekundy, načež se velká zlatá naděje proměnila v solidní stříbrnou náplast. Moravec ale přesto zachoval nadhled.

Upřímně, nemá ani proč plakat. V Hochfilzenu závodí úžasně! Dvě pátá místa a stříbro. Panečku! To všechno ve světě Fourcadeů, Björndalenů, Böů, Šipulinů, Ederů či Dollů.

Moravec zatím neprožíval jednoduchou sezonu. Na stupně vítězů se zatím nedostal ani jednou a čekal na ně rok. Kouzlo připravit se na nejdůležitější závody ale umí. Už to dokázal několikrát. Na olympiádě v Soči i na MS v Kontiolahti před dvěma lety pořádal se třemi kousky medailové festivaly.

A je to tady znovu. V posledních týdnech před šampionátem se na závodech Světového poháru dvakrát propadl do šesté desítky. Pěna dní... Jenže stříbro z mistrovství světa má úplně jinou váhu.

Skvělé je i šesté místo Michala Krčmáře, který navázal na parádní pátou příčku z vytrvalostního závodu na minulém šampionátu v Oslu. V Hochfilzenu už mají za sebou dobré závody i Eva Puskarčíková nebo Michal Šlesingr.

Velké jméno je vždycky fajn, ale síla českého biatlonu je v širší kvalitě, proměnlivosti. Je to éra, která připomíná někdejší úspěchy skokanů na lyžích (za Ploce, Parmy či Dluhoše), cyklokrosařů (za Šimůnka, Kreuzigra či bratří Kloučků) nebo nedávnou silnou éru běžkařského týmu kolem Bauera s Koukalem.

Český fanoušek se má každý závod na co těšit. Čeká, odkud to přijde. Když nevyjde jeden závod, nic se neděje. Druhý den je nová šance. A reálná. Týmový úspěch přináší euforii, ubírá tlaku. A národ se baví. A slaví.

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE »

Český tým se chystá vyhazovat nad hlavu Ondřeje Moravce, který získal na MS stříbro v závodě na 20 km
Český tým se chystá vyhazovat nad hlavu Ondřeje Moravce, který získal na MS stříbro v závodě na 20 km

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud