Martin Tomaides
31. července 2015 • 09:55

Voráček v Jágrových stopách. Miliarda zavazuje, ale on tlak unese

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je mladý, je kudrnatý, je z Kladna a je nejlepším českým hokejistou doby. A brzy i nejlépe placeným. Hokejový útočník Jakub Voráček jako kdyby šel po stopách Jaromíra Jágra, který před mnoha lety v Pittsburghu vypadal úplně stejně. Čtvrtečním podpisem lukrativní smlouvy se lídr Philadelphie zařadil mezi ligovou smetánku a žačíná mu tvrdá šichta. Šichta, kterou zvládne.



Sedm sezon má za sebou Jakub Voráček v NHL, ale o té poslední se dá s klidem říci, že jasně určila jeho blízkou budoucnost. Před ní byl nadějným útočníkem, šikulou, který spolehlivě přinese do bodového rozpočtu každý rok mezi padesáti a šedesáti záznamy. Jenže léto 2014 jako kdyby všechno změnilo.

Do sezony následující vstoupil jiný člověk, sebevědomý, silnější po fyzické i psychické stránce. Kdo sledoval zápasy Flyers, viděl hráče, kterého by na ledě poznal i bez čísla a jmenovky. Voráček dominoval, tvořil hru, těšil se ze spolupráce s Girouxem a pomalu si zvykal na roli, kterou pro něj v klubu chystali.

Generální manažer Ron Hextall sledoval svého svěřence na čele kanadského bodování soutěže a viděl jeho spokojenost a dravost za dalšími podobnými úspěchy. Český hokejista tedy zvládl první krok, ustál tlak, který je vyvíjen na klíčové hráče soutěže. Rázem byl totiž daleko sledovanější, zařadil se ke Crosbymu, Ovečkinovi či Kaneovi.

Co také pomohlo k tučnému kontraktu, bylo hokejové mistrovství světa v Česku. Tady dostal Voráček na svá ramena opravdovou tíhu. Bez předchozích zkušeností z něj tehdejší trenér Vladimír Růžička udělal kapitána mužstva, toho mužstva, které lačně a s obdivem sledoval celý sportovní národ. Tady Voráček potvrdil, že je připraven na roli, která je určena jen některým.

Tíhu šampionátu zvládl, s deseti body ve stejném počtu utkání ovládl klubovou produktivitu, čelem se postavil snad ke každému novináři a trpělivě jako správný kapitán po zápasech odpovídal na vše, co bylo potřeba. Zkrátka lídr, tečka.

Proto ho nový kontrakt, nejluxusnější pro českého hokejistu v zámoří za několik předchozích sezon, neuspí, nezmění, nevyleká ani neuspokojí. Všechno se samozřejmě ukáže až na ledě, Voráček ale vedení klubu nezklame.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud