Miroslav Horák
30. dubna 2012 • 07:21

Vyhrát Euro Hockey Tour? To je těžší než mistrovství světa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co je složitější a náročnější než vyhrát mistrovství světa v hokeji? Pro Čechy rozhodně série Euro Hockey Tour. A i pro mě je to poměrně šokující úspěch, jenž dnes večer přišel poprvé od slavné naganské sezony. A kouč Alois Hadamczik je po legendárním Ivanu Hlinkovi prvním šéfem střídačky, jemuž se to podařilo.



Ve skvělé brněnské kulise Češi vyválčili potřebný počet bodů, které je katapultovaly k nečekanému zisku poháru. Po nekonečných 14 letech a třinácti marných pokusech…

Národní mužstvo za tu dobu nastřádalo hned pět titulů mistrů světa, ale ani jeden v sérii evropské Tour. Až teď.

Jasně, vynášet čerstvý sukces do nebes by zavánělo pošetilostí, zvlášť vzhledem k termínu, kdy už v pátek se rozjede další ostře sledovaný šampionát. Na druhou stranu, fakt, že Češi ovládli celoroční evropské zápolení, by neměl zapadnout jako bezvýznamný výsledek letité kolekce turnajů.

Třeba proto, že všude, kde se turnaj pořádá, tedy v Helsinkách, Moskvě, Stockholmu i v Brně probíhají zápasy domácích týmů pod pečlivou kontrolou veřejnosti.

Je potěšitelné, že v silné konkurenci čeští reprezentanti nejen že silným sokům stačili, ale také je přehrávali. A z pohledu tuzemského fanouška vrátili podniku šmrnc a větší respekt.

Jasně, na prahu blížícího se šampionátu ve Skandinávii není důvod a prostor slavit. Náročnější test odolnosti samozřejmě teprve přijde.

V příštích dnech všude možně narazíte na rozbory nominované sestavy. Dozvíte se, jak jsme na tom v brankovišti po Pavelcově odmítnutí, co s průchodností defenzivy udělá v podstatě evropské obsazení obrany, jak se asi poskládá kohorta útočníků. Kouče Hadamczika a jeho štáb nečeká jednoduché tvarování.

Podstatné však je, že i díky nákaze z komeťáckého prostředí ve čtvrtek vyrazí do Švédska výborně naladěná tlupa bojovníků v čele s náčelníkem Tomášem Plekancem.

Bylo by nefér tuhle partu tlačit ke zlatým cílům. Na forhontu jsou hlavně domácí severské týmy, parádně našlapaná Kanada či po rehabilitaci bažící Rusko.

Ale nechte se zajímavě se rodící českou družinou překvapit. Věřte ji a uvidíte, že na bojišti nechá všechno. Což prokázala už v Brně. A uvidíme, co z toho vyleze…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud