Miroslav Horák
12. července 2012 • 09:14

Škoda. Dominator by NHL zvládl, teď se blíží důchod

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrával tituly v éře tuhého komunismu, za Atlantik vyrazil dávno před rozdělením československé federace. A ještě před víkendem Dominik Hašek dýchal slibné šance na comeback do NHL. Nikoli jako divák, nýbrž strážce brankoviště. Už se tak zřejmě nestane, v Buffalu i po týdnech vyjednávání nebyli ochotni uvěřit argumentům hokejového fantoma, že má na to oprášit úchvatné renomé. A těžko se věří tomu, že na konkurenčních adresách si budou myslet něco jiného.



Znamená to definitivní adieu svérázného gólmana s neobyčejnou výdrží? Konec dechberoucí kariéry jednoho z nejlepších hokejistů historie? Těžko se vyťukává do kláves opak.

V případě, že Dominator již nesežene pracovní místo v opěvované lize, pak skutečně spadne do sportovního důchodu. Tato verze se jeví jako velmi pravděpodobná.

Hašek v Buffalu marně vysvětloval, že jeho tělo nelze měřit stejným kalendářem jako u běžných smrtelníků. Bezvýsledně skončilo přesvědčování, že si během roční pauzy odpočinul od zápřahu a připravil tak svoje pracovní nástroje na další šichtu.

Nechápe škarohlídy, upozorňující, že dlouhá přestávka veteránovi zhyzdila tradiční hokejovou formu, na niž si fanoušci všude na světě zvykli. Rozumí však reakci, že mu pracovní výluka srazila naděje na interesantní štaci. Dochází mu, že většina lidí vnímá stav jeho tělesné konstrukce jinak.

A v tom spočívá zásadní zádrhel neuskutečněného sňatku. Rozhodně nevězí ve financích. Hašek by v NHL byl při své nestandardní pozici ani nemohl žádat. Šel by za snem, ne za dolary. Ziskuchtivé období dávno pominulo.

Omaskovaný velikán nyní musí strávit pachuť po negativní zámořské odpovědi. Nedivím se jeho zklamání. Možnost, že na tamní scéně opět prorazí, byla i podle mého soudu reálná.

Živě si představuju, co by se dělo, kdyby NHL klapla. Přes léto by se z něj stal dychtivý mezek, kvůli abnormálně lákavé vizi by na sobě dřel do omdlení. Posléze v sezoně by se dostal nejen do solidní brankářské pohody, ale i do specifického transu.

Ten by mu pomohl postupem času převzít úřad brankářské jedničky. A to by byl v moderní éře neskutečný počin.

Jenže hokejová Amerika, jež mu kdysi ležela u nohou, mu dveře zpět neotevřela. Škoda. Zbývá tedy jen obávaný konec. Definitivní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud