Miroslav Horák
9. února 2016 • 13:26

Mrázek útočí! Na Vezinu i na jedničku pro SP. A co Hart Trophy?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby se vypisovaly sázky na umístění hráčů mezi třemi hvězdami duelu NHL, sázet na Petra Mrázka by se nevyplatilo. Kurz by byl povážlivě nízký, gólman Detroitu se mezi vyhlašovanými peckami objevuje s železnou pravidelností.



Už je to pro něj v podstatě rituál. Zatímco ostatní hokejisté se svlékají z výstroje, mladého Čecha čeká ještě děkovné kolečko pro diváky. V noci na dnešek opět, když kynul fanouškům Detroitu jako druhá star po výhře 3:0 nad Floridou.

Třiadvacetiletý nebojsa z Red Wings postupně kácí jeden otazník za druhým. V zámoří už se v podstatě neřeší, kdo se pro vrchol sezony stane týmovou jedničkou. Vše je jasné. Petr Mrázek. Jen v Detroitu z logických důvodů taktně mlčí, aby si Jimmyho Howarda nenaštvali. Američan s průměrným ročním příjmem 5,3 milionu dolarů měl nyní a ještě další dlouhé roky vlastnit klíče k brance rudého týmu a sem tam je půjčit českému zajíci. A přestože je všechno jinak, nikdy nevíte, co se může stát. Proto lze rozumět oficiálnímu stanovisku Detroitu, že klub vlastní vyrovnanou brankářskou dvojici… Všichni přitom vědí, že onou jedničkou je muž s ani ne osmisettisícovou mzdou a žádné další otázky na skladě tohoto druhu nejsou.

Rostou jiné. Například, zda se Petr Mrázek zařadí mezi kandidáty na Vezinovu cenu pro nejlepšího gólmana. Čísla hovoří výmluvnou řečí, v procentuální úspěšnosti zákroků je ostravský rodák na samé špici. Názor, že liga v tuto chvíli nemá gólmany s lepší formou a stabilitou výkonů, než jsou Mrázek, Holtby z Washingtonu a Lundqvist z Rangers (nepočítáme zraněného Priceho) není ojedinělý, naopak dost častý. Skoro se až dostáváme k tématu, zda by si Mrázek nezasloužil vyšvihnout i mezi finalisty na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Proč? Protože Detroit s ním v sestavě téměř vždy vítězí, s Howardem pravidelně prohrává. Protože loni podobnou měrou držel Montreal nad vodou brankář Carey Price, jeho čísla byla lepší jen o fous a on Harta obdržel.

Jasně, trošku zpátky na zem. Už jen nominace na Vezinovu trofej by byla fantastická. V které nominaci Mrázek rozhodně nebude chybět, je ta pro Světový pohár. Za tři týdny vyjde ve známost základní osa týmu s dvěma brankáři a 14 hráči do pole. Mrázek je výběrovou jistotou, chybět nebude. Ani nemůže. A myslím, že ani není pochyb o tom, že právě on převezme roli jedničky pro torontskou misi. Dost hlasitě si o záložní místo říká Michal Neuvirth, který i přes výtečné výkony nedostává tolik prostoru, kolik by si ve Philadelphii zasloužil.

Otazníkem je umístěnka Ondřeje Pavelce, jehož souží dlouhodobé zranění a ve Winnipegu i vzhledem ke skladbě týmu nemá tolik šancí vyskočit mezi opěvované gólmany. Trojka pro World Cup? No, to je rébus. Trenér Josef Jandač má před červnovou uzávěrkou o čem přemýšlet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud