Pavel Bárta
21. září 2012 • 15:14

Posily z NHL jsou luxus. Ale každý se může rozhodnout, jestli do toho jít

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Našlapané stadiony, hvězdy z masa a kostí v akci. Pro fanoušky bomba, na hráčích je taky poznat, jak si to užívají. Pro týmy jsou vzpruhou. Začalo to Jágrem, Plekancem, Červenkou a dalšími v zápase Kladna se Slavií, další den i přílet Jakuba Voráčka s Jiřím Hudlerem zařídil zatím rekordní návštěvu na domácí utkání pražského Lva.



Špičkové posily i tak nakopnutému týmu pomůžou, příležitost vidět je zblízka se taky dlouho nemusí opakovat, takže v soutěži o každé zaplněné sedadlo pomáhá i obyčejná lidská zvědavost.

A to ještě Lev shání posilu do obrany, přičemž se prý rýsuje hodně čilé tango, nebo pumelice, rychlá jak žhavá čára...

Nicméně extraligové kluby mají trochu omezené možnosti. Kladno by z vlastních odchovanců postavilo třetinu týmu. Nedovolí si najmout všechny, vysoké náklady však má čím vyvážit.

A nemusí to být jen vyšší ceny vstupného, nýbrž taky odstupné za hráče, kteří klubu sice patří, ale hledají uplatnění v týmech, kde v NHL nemají třeba vůbec nikoho.

Právě tam už musejí sakra zvažovat, jestli si nějakou posilu taky pořídit. Je to přece jen zásah do kádru a každé povyražení něco stojí.

Je to stejné, jako kdyby si instalatér chtěl nabrnknout luxusní milenku. U kamarádů bude třeba za pašáka, někdo začne snad i závidět. A taky se ptát: Kde na to ten chlap bere?

Kluby se na jednu stranu snaží šetřit, tlačí dolů náklady i hráčské platy, a najednou by měly rozhazovat...

Hokejisté NHL během výluky řeší hlavně svoji vlastní situaci. Jinak by neměli kde hrát, chtějí se udržet v zápasové kondici, aby zůstali ve formě, až zámořská liga zase odemkne brány a zavolá je zpátky.

Nikdo přitom nedokáže odhadnout, jak dlouho bude výluka trvat.

Ve švédské nejvyšší soutěži tohle vyřešili po svém. Zaměstnají jen hráče, kteří uzavřou kontrakt do konce sezony. Elitserien si stojí za tím, že reprezentuje určitou značku, má svoji úroveň a kvalitu a že tuhle rodinu si zásahy zvenčí rozvracet nenechá.

Jinde dostaly týmy právo svobodné volby. Ovšem sáhnout po hráčích NHL nebo je naopak odmítnout není přece povinnost. Záleží na klubech, že když už jsou hvězdy ze zámoří na dosah, zda jim stojí ten románek za to.

Podle možností a taky podle toho, nakolik věří, že se jim tahle investice vyplatí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud