Stanislav Hrabě
22. prosince 2015 • 12:20

Platini je největší Blatterův úlovek. Jen neodhadl, že padne s ním

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ideální vůdce světového fotbalu. Takhle viděla ještě před několika týdny Michela Platiniho většina fotbalových funkcionářů i prostých fanoušků.



Sympatický Francouz měl veškeré předpoklady. Vynikající hráčská a trenérská kariéra, osobní charisma, diplomatický nadhled. „Na řízení fotbalu mám právníky, já jsem hráč a chci mu svými nápady sloužit,“ říkával. Obměna Ligy mistrů, cirkulace Superpoháru po evropských městech, rozšíření EURO. Pro fotbal toho vykonal hodně, rozuměl mu.

Zákulisní tahy si však neohlídal, také on spadl do korupčního marasmu. Ať přijal odměnu od Seppa Blattera za poradenství ve výši dvou milionů švýcarských franků v dobré víře, že nečiní nečestně, v neodpustitelné naivitě, či podlehl lidské hamižnosti – byla to obrovná chyba, osobní selhání. Přišel za nej trest, který ho patrně ve funkcionářském rozletu zničí.

Odpůrce zkrátka uměl Blatter likvidovat. Dokud mu šel Platini v boji o post prvního muže fotbalu s Lennartem Johanssonem na ruku, byli přátelé. Později se Platini stále více odkláněl, až touhu stanout na pozici nejvyšší pojal také a najednou přišlo odkrytí jeho hříchů.

Podobně Blatter zdiskreditoval veškeré předchozí odpůrce. Platini byl ovšem jeho největším úlovkem. Jenom neodhadl, že tentokrát připoutáni k sobě korupčním řetězem skočí ze skály do propasti spolu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud