Zdeněk Janda
12. dubna 2014 • 14:56

Na šampionát do Běloruska bez Pavelce? Dobré pro všechny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kuloárech se o tom šuškalo už delší dobu. A z náznaků se dalo vyčíst, že Vladimír Růžička, který se po čtyřech letech opět chopil funkce reprezentačního kouče, příliš nepočítá s tím, že by gólmanovi Ondřejovi Pavelcovi svěřil pozici krále brankoviště po šampionát v Bělorusku. Po čtvrtečním zápase s Dány to vyplulo na povrch i veřejně.



 Charismatický kouč, majitel dvou zlatých trenérských medailí ze šampionátů 2005 a 2010, už měsíc před květnovým mistrovstvím oznámil přesné složení brankářské trojice. 1. Alexander Salák, 2. Jakub Kovář, 3. Pavel Francouz. Nejdříve to řekl jim. Potom novinářům. Šok? Pozdvižení? Nic takového…

Upřímně: je to správné rozhodnutí. A dobré pro obě strany. Pro reprezentaci. Ale i pro Pavelce. Gólman Winnipegu, který vždy v reprezentaci chytal na nejvyšší úrovni, sám tuší, že tentokrát nemá ideální sezonu.

Ne že by „čapal“ vyloženě špatně, ale v týmu Jets prochází kostrbatým obdobím. Je dost sebekritický na to, aby věděl, že nemá TOP formu. Tohle pochopitelně dobře vidí i Růžička.

Chvíli to se svými asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem probírali a rozhodli se: Tentokrát raději vsadíme na evropské brankáře…

Podle informací Sportu tenhle verdikt vzal Pavelec bez problémů, naopak ocenil, že mu to (staro) nový kouč řekl dopředu a narovinu. Nenechal ho v nejistotě a falešné víře. Rovněž tohle je třeba ocenit.

Salák? Když dostal šanci, zvládl ji

Růžička nechtěl nic ponechat náhodě, citlivé místo v brankovišti se snažil vyřešit rychle. Bez zákulisních hrátek. Férově. Což se mu podařilo. Teď každý ví, na čem je.

Uznávaný kouč rozlouskl brankářskou hierarchii měsíc před turnajem a uplatnil svůj klasický přístup. Už při předešlém působení u reprezentace chtěl mít vždycky dopředu jasno.

Sázka na Saláka se může na první pohled zdát riskantní. Vždyť má za sebou pouze jeden seniorský šampionát, s rolí jedničky na vrcholné akci nemá žádné zkušenosti.

Přesto vždycky, když dostal šanci, tak se s ní popasoval dobře. Rovněž fanoušci vítají, že ta největší odpovědnost padne na něj. Což neznamená, že by Jakub Kovář byl horší.

Růžička prostě vsadil na instinkt. Věděl, že rébus, jestli Salák, nebo Kovář, musí rozseknout rychle. Aby do nejchoulostivějšího místa v sestavě nevnesl nervozitu. Jistota, kterou všichni mají dopředu, může jenom pomoct. Nikomu tím navíc nezavřel dveře. Takže Pavelec klidně může být jedničkou příští rok v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud