26. května 2010 • 16:43

Šlágr Zlaté tretry: Svoboda vs. Robles

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako souboj obdivovatele se svým vzorem může na Zlaté tretře v Ostravě vypadat závod na 110 metrů překážek. Světového rekordmana Dayrona Roblese ve čtvrtek na hvězdně obsazeném atletickém mítinku vyzve české eso Petr Svoboda, který se netají tím, že od kubánského šampiona kopíruje i některé tréninkové metody.



Svoboda má na setkání s Roblesem jednu nezapomenutelnou vzpomínku. Před dvěma roky právě v Ostravě startoval v běhu, v němž Kubánec senzačně vytvořil nový světový rekord 12,87 sekundy, který je dodnes v platnosti.

"Je pro mě ctí, že s ním můžu znovu běžet. Pořád platí, že to je můj velký vzor," řekl Svoboda na dnešní tiskové konferenci.I rodák z Budišova v památném souboji na předloňském mítinku načal svůj velký výkonnostní vzestup, který o pár týdnů později vyšperkoval českým rekordem 13,29.

V Ostravě by ve čtvrtek mohl být při odřeknutí zraněného halového mistra světa Terrence Trammella v čele smečky Roblesových stíhačů.Olympijský vítěz do Ostravy zamířil už počtvrté v řadě. Vítkovický stadion mu sedí. Po světovém rekordu tady vloni vytvořil nejlepší čas roku, když i s vysokou teplotou proběhl trať za 13,04.

"Loni mi bylo opravdu moc špatně. Sám jsem byl šokovaný, že jsem zaběhl takový čas, který navíc zůstal výkonem roku. Letos jsem ale zatím zdravý a cítím se výborně. Mám formu srovnatelnou s předchozími roky," potěšil pořadatele třiadvacetiletý rodák z Guantánama.

Třebaže ho letos nečeká mistrovství světa, o motivaci má postaráno. Laťku mu hned v úvodu sezony vysoko nasadil David Oliver, který na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji srazil čas o setinu pod 13 sekund.

"Pro mě je to motivace. Aspoň je jasné, že jestli letos chci být světovou jedničkou, musím běžet rychleji. A to je můj letošní cíl," prohlásil Robles, který sám na mítink Diamantové ligy do Číny nedostal pozvánku. "Dost mě to mrzí. Chtěl jsem vyhrát diamant, budu to teď dohánět na dalších mítincích," dodal Robles.

Zatímco Robles se letos zaměří na mítinky, Svoboda má hlavní cíl uspět na mistrovství Evropy. Ostrava je ale hned v závěsu. "Tady to je pro mě srdeční záležitost. Ještě když slyším, jakou má Dayron formu. Mohl bych se třeba zase zúčastnit běhu, ve kterém by padl světový rekord," usmál se Svoboda.

Jeho snem zůstává dostat se pod bájnou hranici třinácti sekund. Do sezony vystartoval přitom skvěle: na úvodním kole extraligy zaběhl časem 13,42 nejrychlejší letošní čas Evropy.

"Rád bych to popotáhl ještě o něco dolů. Chtěl bych se o něco více přiblížit třinácti vteřinám, kdyby pánbůh dal, tak 12,99," podotkl překážkář pražského Olympu.Zdá se, že v Ostravě se ve čtvrtek nad překážkami rýsuje poutavý souboj. Roblese nevylekal ani pohled z hotelového okna, po němž stékaly kapky deště.

"Místní klima už za ty roky znám, nijak to neřeším. Přece jenom bych si ale přál, aby zítra bylo počasí stabilnější," dodal Robles.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud