Ondřej Němec
29. října 2015 • 18:30

Nejdražší rentgen? Aliho zlomená čelist pomůže nadaci tvůrce Simpsonů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prodáno za 37 tisíc korun! Za tolik byl na charitativní aukci vydražen podepsaný rentgenový snímek zlomené čelisti největšího z největších, legendárního boxera Muhammada Aliho z roku 1973. Jedná se o mimořádný záznam jedné z velkých událostí sportovní historie.



Rentgenový snímek Aliho zlomené čelisti s podpisem a věnováním „Carol & Russ from Muhammad Ali, 1973" byl prodán v rámci aukce pořádané charitativní organizací Sama Simona. Právě Simon, producent kultovního seriálu Simpsonovi, jenž zemřel v březnu tohoto roku, byl jeho předešlým majitelem.

Rentgen vznikl po velmi překvapivém utkání Aliho s Kenem Nortonem. Černý Herkules, jak se Nortonovi říkalo, byl vcelku podceňovaným boxerem, zvlášť v porovnání s do té doby jen jednou poraženým šampionem Alim.

„Jdu do toho! On nebude tak těžká kořist,“ věřil sám Ali a nastoupil do souboje i přesto, že si při tréninku poranil kotník.

Norton měl na jídlo pro syna

Strhl se neuvěřitelný boj, z něhož jako vítěz vzešel outsider. Byl to velký šok nejen pro diváky, ale hlavně pro Aliho. Prohrál s Nortonem a v jedenáctém kole navíc utrpěl zlomeninu čelisti. Muhammadův tým dokonce tvrdil, že k úrazu došlo už v druhém kole, aby boxerská ikona působila statečněji.

Ještě týž rok spolu boxovali znovu, Ali si však už nedal výhru vzít. Stejně jako ve třetím souboji v roce 1976.

Norton nepřestal do své smrti v roce 2013 (bylo mu 70 let) děkovat Alimu za příležitost, kterou mu dal. Jen díky zápasům s ním vydělal dostatek peněz, aby se dokázal postarat o svého syna, kterého měl po rozvodu v péči. „Byly časy, kdy pro nás byl nejlepším jídlem hotdog. První zápas s Alim mi dal možnost obstarat synovi lepší jídlo a oblečení.“

Není se tedy čemu divit, že hodnota vydražené kuriozity byla vysoká. Málokterý rentgenový snímek se totiž může pochlubit tak poutavou historií...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud