23. července 2015 • 19:54

Propadák z něho udělal vítěze. Bardet tentokrát cíl dobře znal

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před necelým týdnem nad ním velká část cyklistických fanoušků kroutila hlavou. Romain Bardet (společně s francouzským krajanem Thibautem Pinotem) neuvěřitelně prokoučoval závěr 14. etapy, vítězství doslova daroval zezadu útočícímu Stevu Cummingsovi. „Školácká chyba!“ vyčítali mu. O pět dní později se Bardet dočkal vykoupení. Po vyčerpávajícím úniku vyhrál jednu z nejtěžších etap letošní Tour de France a dostal se dokonce na konec elitní desítky průběžného pořadí.



Ne že by ho ta chyba vyloženě budila ze sna, ale pamatoval si ji dobře. Ve 14. etapě měl Romain Bardet na podnose ložený boj o etapový triumf. Společně s Thibautem Pinotem ale všechno prováhal.

„Právě ten okamžik ze mě udělal etapového vítěze. Přestože jsem se jím stal až o pět dní později,“ shrnul Bardet dnes v cíli. „Tehdy (po 14. etapě) jsem večer seděl na hotelu a nemohl jsem věřit, že jsem nevyhrál. Samozřejmě to byla moje chyba. Nevěděl jsem, že za vrcholkem je sjezd z kopce a doplatil jsem na to. Ztratil jsem jedno vítězství, ale neztratil jsem podporu týmu, přátel. Společně s nimi jsem to dokázal otočit,“ dmul se pýchou.

Čtyřiadvacetiletý cyklista týmu AG2R zaútočil ve skupince uprchlíků na vrcholu náročného stoupání na Col du Glandon a v dlouhém sjezdu si vypracoval náskok 40 sekund. Pozici udržel i v závěrečném premiérovém výjezdu serpentinami na Lecets de Montvernier a v průběžném pořadí se posunul na konec elitní desítky. S odstupem 33 sekund přijel na druhém místě Pierre Rolland, který potvrdil úspěšný francouzský den.

„Jsem více než zklamaný, že jsem dojel až druhý, ale to je sport. Na Glandonu vznikla situace, že Fulsganga srazila motorka, Bardet toho využil k útoku a já jsem ho nechal jet. To byla osudová chyba. Druhý není první…“ smutnil Rolland.

Romain Bardet si jede pro etapové vítězství na domácí Tour de France
Romain Bardet si jede pro etapové vítězství na domácí Tour de France

Rámus jako na fotbale

Pokud ho ale něco mohlo uklidnit, byl to fakt, že vyhrál nejen jeho krajan, ale právě Bardet, jemuž se podařilo napravit předchozí selhání. „Přeferuji tenhle konec než jak dopadl dojezd 14. etapy, kde byli Francouzi na druhém a třetím místě. Dnes jsme byli první a druhý. Jsem za něho rád, že vyhrál, přestože bych byl raději, kdybych to dnes byl v cíli já,“ řekl Rolland.

V závěrečných pasážích měl v úmyslu šetřit síly a využít toho, že na vedoucí pozici je francouzský jezdec. „I když nejsme ve stejném týmu, nechal bych ostatní ve skupině makat na tempu s tím, že bych jim řekl, že vepředu je můj kamarád,“ prozradil poněkud svérázný nápad Rolland.

Karta se však obrátila úplně jinak. Bardet se utrhl, tentokrát si už šanci vzít nenechal. Závěr etapy tentokrát už znal.

„Znal jsem ho už z Dauphiné,“ zmínil generálku před Tour de France. „Nejtěžší dnes bylo dostat se v úvodních kilometrech do úniku. Bylo to zpočátku hodně těžké a rychlé, ale musel jsem to zvládnout, abych se v závěru dostal do téhle pozice. Bylo to jako na fotbale, takový panoval rámus,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud