3. září 2016 • 08:50

Nudná Vuelta? Favorité šetřili síly, rádio etapu raději ustřihlo

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po velkolepých dramatech nabídli cyklisté na Vueltě fanouškům nebetyčnou nudu. Nejdelší etapu letošního ročníku, trasu dlouhou 213,5 kilometrů, ujeli ve výletním tempu, jehož průměrná rychlost nepřesáhla 36 km/h, a hlavní skupina se dovlekla do cíle více než půl hodiny za vítězem. To je jeden z největších rozdílů v moderní historii profesionální cyklistiky.



Závodit chtěla jen hrstka jezdců. Ti záhy po startu etapy naskočili do úniku, z něhož se 17 km před cílem urval Ital Valerio Conti a dojel si pro vítězství.

Peloton na něho nabral ztrátu obrovskou 33:55 minut.

„Absolvovali jsme více než 200 kilometrů a nastoupali jsme 3500 metrů. Nebyla to procházka parkem,“ bránil tempo pelotonu vedoucí muž pořadí Nairo Quintana.

Důvod šetření sil byl jasný. Dnešní etapa bude znovu mimořádně tvrdá. Nikdo z favoritů na celkové prvesntví nechtěl vydat ani trochu sil navíc.

„Osobně tu etapu (sobotní) považuji za královskou. Pátek chceme všichni věnovat šetření energie, abychom se v pořádku dostali do cíle,“ řekl i Chris Froome, druhý muž závodu.

Nejenom fanoušci byli rozpačití při pohledu na tempo hvězd. Jedna ze španělských rozhlasových stanic raději během čekání na dojezd pelotonu do cíle ukončila přenos, než aby čekala na to, kdy se Quintana, Froome a spol. uráčí dorazit.

Ještě ve větší míře se opakovalo to, na co řada závodníků upozorňovala už během prvního týdne Vuelty. Pokud je celý závod tvrdý tak, jako je ten letošní, pak se v etapách, v nichž se nerozhoduje o celkovém pořadí, ti nejlepší bez výjimky šetří.

„Taková byla naše strategie. Nechali jsme odjet únik složený z jezdců, kteří nabrali v pořadí takovou ztrátu, že nás nemohli ohrozit, abychom se za nimi moc nenadřeli. V sobotu budu potřebovat všechny naše závodníky připravené k obraně před Froomem,“ hájil sebe i konkurenty Quintana.

„Frooma si potřebujeme hlídat především. Kdybych měl vybrat jednoho člověka, na kterého nechci ztratit ani vteřinu, je to Chris,“ upozornil Kolumbijec. Brzo bylo včera zřejmé, že přední příčky v etapě si rozdělí ti, jimž se podařilo naskočit do úniku. Mezi dvanáctkou nejpohotovějších se to povedlo Contimu. Jak už to na letošní Vueltě bývá, i pro něho to bylo premiérové prvenství na Grand Tour.

„Uvědomovali jsme si, že se úniku povede dojet až do konce. Náskok, který jsme dostali, byl enormní. Tým mne vybral, abych do úniku naskočil, a povedlo se toho využít,“ řekl italský mladík z týmu Lampre-Merida. „Na začátku Vuelty jsem se necítil úplně nejlépe, ale během dnešní etapy se mi podařilo nohy rozjet a šance jsem se zhostil dobře,“ hodnotil svůj výkon.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud