19. dubna 2017 • 14:05

Po smrti pomohl. Srdce hráče NFL zachránilo baseballovou legendu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráč amerického fotbalu Konrad Reuland zemřel vloni v prosinci v devětadvaceti letech kvůli mozkovému aneurysmu, jeho srdce ale zůstalo silné a zachránilo jiný život. A jak se ukázalo, rovněž ze světa sportu. Teď Reulandovo srdce bije v těle legendárního baseballisty Roda Carewa, osmnáctinásobného člena All Star Teamu MLB.



Necelé dva týdny před Vánoci strávila Mary Reulandová celý den u lůžka svého syna Konrada a poslouchala rytmus jeho srdce. Když jí naznačovali, že je čas odejít, bránila se. „Ne. Tohle je věc, kterou dnes musím udělat,“ citovaly jí stránky Mercury News v dojemné reportáži.

Když se Mary před pár týdny setkala s Rodem Carewem, instinktivně ho objala a přiložila ucho k jeho hrudi. Když dostala otázku, jestli zní stejně, v slzách přikývla: „Naučila jsem se to z paměti…“

Reuland během své šestileté profesionální kariéry putoval po pěti týmech NFL, za New York Jets a Baltimore Ravens odehrál celkem třicet zápasů na pozici tight enda. Ještě na začátku minulé sezony se v letních přípravných zápasech snažil neúspěšně prosadit na soupisku Indinapolis Colts. Koncem listopadu však zkolaboval na běhátku v posilovně a v prosinci zemřel.

Protože Reuland souhlasil, že se po smrti stane dárcem orgánů, jedna jeho ledvina pomohla ženě po šedesátce, jeho játra využil muž – padesátník, jeho srdce a další ledvina pak zachránila život jednasedmdesátilému muži z Orange County.

Brzy se potvrdilo, že tím mužem je Rod Carew, člen baseballové Síně slávy. Carewa postihl v září 2015 těžký infarkt a od té doby ho při životě drželo umělé srdce.

Carew hledal vhodného dárce přes rok a spolupracoval také s organizací pro prevenci a léčbu kardiovaskulárních chorob AHA v kampani nazvané „Srdce 29“. Carew celou kariéru hrál s číslem 29. A jeho zachránci bylo paradoxně právě devětadvacet, když zemřel.

„Děkuju mu za to, že zachránil můj život a nechal svoje burácející srdce v mém těle. Čeká nás spolu ještě dlouhá cesta,“ řekl Carew.

Ti dva se kdysi setkali v Reulandově dětství. Na střední školu v Santa Margaritě chodil Reuland spolu s Carewovou dcerou.

„Vyzvedávala jsem ho ze školy a první věc, kterou mi řekl, bylo: Mami, dneska jsem potkal Roda Carewa,“ vzpomínala Reulandova matka Mary. „Tehdy mu své srdce věnoval poprvé.“

Carew začátkem dubna v den Reulandových nedožitých třicátin navštívil jeho hrob, na nějž položil podepsaný baseballový míček s nápisem: „Všechno nejlepší, Konrade. Slibuju, že se budu navždy starat o tvůj cenný dar.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud