15. června 2016 • 08:51

Házenkáři taky chtějí do Francie, v boji o MS je ale čeká peklo v Makedonii

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S šestibrankovým náskokem půjdou dnes čeští házenkáři do rozhodujícího zápasu o postup na mistrovství světa 2017 ve Francii. V úvodním utkání play off vyhráli nad Makedonií ve Zlíně 28:22, dobrou pozici ale musí uhájit v dnešní odvetě ve Skopje před tradičně bouřlivým publikem.



Národní tým se musí obejít bez kapitána Filipa Jíchy a další opory Pavla Horáka, těsně před prvním utkáním navíc vypadl ze sestavy kvůli zranění kotníku brankář Petr Štochl. Přesto ale Češi dokázali doma favorita zaskočit a po velmi dobrém výkonu vyhráli. Největšími hvězdami byli brankář Martin Galia a autor šesti branek Ondřej Zdráhala.

Češi však vědí, že v odvetě je čeká mnohem těžší úkol. „Myslím, že můžeme být spokojení s energií a nasazením, které jsme do prvního utkání dali. Za námi je ale ta lehčí polovina zápasu. Nemůžeme si myslet, že když odehrajeme ve Skopje stejný zápas, že to bude stačit. Musíme odehrát lepší zápas, abychom mohli postoupit,“ prohlásil jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš.

Makedonie vsází na Lazarova

Makedonie bude spoléhat na svou největší hvězdu Kirila Lazarova, český výběr se však soustředí zejména na ubránění zbytku týmu. „Takový hráč není v podstatě ubránitelný tak, že nedá gól. Náš cíl proto bylo zamezit tomu, abychom dostávali góly z pivota, a aby ostatní hráči měli prostor. Nakonec se nám tahle taktika vyplatila a uvidíme, co vymyslíme na odvetu,“ řekl Kubeš.

Důležité bude se rovněž vyrovnat s pekelnou atmosférou ve Skopje. „Čeká nás úplně jiný zápas. Tady hnali dopředu diváci nás, tam to bude obráceně. Oni budou mít za sebou to fanatické publikum. Všichni víme, že šest branek v házené nic není,“ mínil druhý z trenérů Jan Filip. „Makedonský tým je zkušený, oni už byli v takovéto situaci. Vědí, že ten dvojzápas není rozhodnutý, vědí, jak se mají chovat,“ dodal Kubeš.

Češi usilují o druhý postup na mistrovství světa za sebou, loni byli v Kataru. Příští šampionát se hraje v lednu ve Francii. Makedonii mnohou reprezentanti v případě postupu vrátit výsledky z posledních let. Balkánský celek je vyřadil v poslední evropské kvalifikaci a na ME v letech 2012 a 2014 je zastavil ve skupině. K postupu stačí i prohra o pět gólů a v případě, že Češi vstřelí aspoň 23 branek, posune je na šampionát také šestigólová porážka.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud