13. prosince 2017 • 18:58

Konec pohádky! Češky po boji padly, semifinále MS si nezahrají

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapivé tažení českých házenkářek na mistrovství světa skončilo ve čtvrtfinále, kde Češky nestačily na Nizozemsko a prohrály 26:30. S dalším favoritem tým Jana Bašného dlouho držel krok, když smazal počáteční manko, v závěru ale prokázaly vicemistryně světa větší zkušenosti a žádné drama už nepřipustily. Češky tak skončily na šampionátu celkově osmé, i to je ale historicky nejlepší umístění.  Dosud to bylo deváté místo z roku 1993.



Čtvrtfinále bylo až do závěru vyrovnané, ale v posledních minutách Nizozemky odskočily. "Posledních deset minut jsme měli několik vyloučení, takže jsme je těžko mohli dostat pod tlak a něco s tím dělat. Hráli jsme v pěti a pak i ve čtyřech a odebralo nám to hodně sil. Šanci jsme měli, ale takový je prostě sport," řekl novinářům trenér Jan Bašný. "Nakonec jsme hráli dvojnásobné vyloučení a neměli jsme možnost s tím něco udělat," uvedl kouč. Dodal, že je ale na tým hrdý a k výsledku mu pogratuloval.

Oproti osmifinále měly Češky v hale hlasitou podporu. Začátek zápasu byl ale z jejich strany špatný. V úvodu zahodily šance a udělaly chyby, takže šly Nizozemky rychle do pětibrankového vedení. Bašného tým těžko hledal recept na aktivní a tvrdou obranu soupeřek. Přestože Nizozemky hrály dvojnásobné oslabení, uměly se prosadit a zvýšily na 7:1. Třemi trefami je přibrzdila Jeřábková a přidala se i Luzumová.

Iveta Luzumová dostává masáž od nizozemských házenkářek ve čtvrtfinále mistrovství světa
Iveta Luzumová dostává masáž od nizozemských házenkářek ve čtvrtfinále mistrovství světa

Češky pak změnily obranu a vysunuly jednu hráčku. Nizozemky udělaly několik chyb, pár zásahů předvedla i Satrapová a národní tým snížil šestibrankový rozdíl na dvě trefy. Když Kudláčková chytila sedmičku a na druhé straně ji proměnila Luzumová, dostal se tým na kontakt. Vyrovnání jim neumožnil přešlap a později spojnice břevna s tyčí. Namísto toho Nizozemky opět utekly a Češky dotahovaly. Brankou přes celé hřiště je povzbudila Satrapová. Do šaten odcházely se ztrátou jedné branky.

Po změně stran vyrovnala Luzumová, ale Nizozemky si vzaly vedení zpět. Znovu srovnala Jeřábková a soupeřky opět utekly. Potom si držely dvoubrankové vedení, které Češky vždy stáhly. Držela je Satrapová. V útoku se tlačila dopředu Jeřábková, která dávala branky a vybojovala i sedmičku. Proměnila ji Luzumová.

Češky stále dělaly chyby v situacích, kdy mohly zápas zdramatizovat. Dopředu je hnali čeští fanoušci. Jejich touhu po vyrovnání vyslyšela Luzumová a deset minut před koncem to bylo 24:24. Nizozemky šly znovu do vedení a pět minut před koncem vedly o tři góly. Češky pak hrály dvojnásobné oslabení a zápas už zvrátit nedokázaly. Přesto fanoušci skandovali v závěru: "Holky, děkujem".

Národní tým byl na turnaji jedním z největších překvapení. V silné základní skupině vybojoval po dvou výhrách a třech porážkách poslední postupové čtvrté místo. V osmifinále pak vyřadil favorizované Rumunsko s nejlepší hráčkou světa Cristinou Neaguovou.

Po čtvrtfinálové porážce hráčky neskrývaly zklamání a plakaly. "Jsem hrdá na celý tým za to, co předváděl. Byl to pro mě jeden z nejhezčích zážitků. Myslím, že toho tým má ještě hodně před sebou," řekla Kristýna Salčáková.

Nizozemské házenkářky se v semifinále utkají v repríze předloňského finále s obhájkyněmi titulu z Norska, které ve druhém dnešním čtvrtfinále porazily Rusko 34:17. Oba týmy se utkaly i v loňském finále evropského šampionátu a také v něm byly úspěšnější Seveřanky. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Francie.

ČR - Nizozemsko 26:30 (16:17)
Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková, Salčáková 1, Maňáková, Kordovská, Hrbková 1, Luzumová 11/5, Adámková, Marčíková, Šetelíková 1, Zachová 2, Jeřábková 7, Malá 2.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová 14/4, Snelderová a Grootová po 3.
Rozhodčí: Horváth, Márton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 7/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 1451.

Norsko - Rusko 34:17 (15:8)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud