Ivo Pospíšil
29. dubna 2016 • 10:30

Taháky MČR v rallye: Útok na krále, nové Porsche i švédský kůň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vloni ovládl všech pět podniků, kterých se účastnil. Se Škodou R5 se bude snažit tuhle dominanci udržet. Zvládne to a obhájí Jan Kopecký titul? „Je to můj cíl,“ říká pilot tovární Škody Motorport před Rallye Šumava, kterou dnes startuje Mistrovství ČR v rallye. Jeho účast nebude jedinou událostí sezony. Podívejte se na ty další.



Kopecký – útok na krále

Vloni zde všechny zválcoval. Vyhrál jedenáct z dvanácti RZ a odstartoval zde k povedenému MČR, kdy později vyhrál pět podniků v řadě a jako neporažený bral třetí mistrovský titul v kariéře. „Vím, že na mě budou cílit, ale já to tak neberu. Chci každý závod jet na maximum a získat z něj nové poznatky a zkušenosti,“ říká Jan Kopecký. I letos bude favorit číslo 1. Zastaví ho někdo?

Továrního pilota Škody potkaly během Barum rally jen tři kritické momenty. Všechny ustál a nakonec zvítězil.Foto Škoda Morotsport

Pech – novinka jménem Porsche

Jmenuje se Porsche 911 GT3 a na sto procent to bude diváky obletované žihadlo. Ten zvuk, výkon nebo design... už jen tím to bude pecka sezony. Zvláště, pokud s ním Václav Pech dokáže prohnat Jana Kopeckého. „Až na Šumavě uvidíme, jak jsme na tom v porovnání s konkurencí,“ říká Pech. Po letech s Mini Cooperem je to nová výzva... přestavět okruhový vůz a zamířit s ním ke špici.

Nové Porsche 911 GT3 Václava PechaFoto Facebook.com/RallyLife.cz

Tidemand – švédský černý kůň

Je juniorským mistrem světa a jeho nevlastním otcem je norský pilot Henning Solberg. V 25 letech je Švéd Pontus Tidemand jedním z velkých talentů světového rallye a černý kůň Rallye Šumava, kdy startuje jako dvojka Škody Motorport. Jen vloni triumfoval na Asijsko-pacifickém šampionátu. „Na šotolině je dost rychlý a na asfaltu též. Tam ale musí ještě nabrat zkušenosti,“ říká o něm Kopecký.

Městská RZ – Klatovy na nohou

Začne to dnes rychlostní zkouškou kolem Klatov a v neděli bude boj o vítězství směřovat do finiše u místního náměstí. I v Rallye Šumava nebude chybět stále populárnější městská RZ, přičemž ta letošní se dočká odlišné podoby, neboť oproti loňsku (v pátek večer), se teď pojede v sobotu po poledni. Tím pádem se rovněž čeká i větší počet fanoušků. „Snad si přijdou na své,“ věří Kopecký.

Bezpečnost – Apel na 4P

Nic si nepřejí víc. Zažít další rok bez smrtelné nehody. I proto v Rallye Šumava opět apelují na diváky, aby dodržovali 4P – Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele. Od černého roku 2012, kdy zemřelo při závodech 7 lidí, se přistoupilo k více retardérům, divákům posunutým dál od trati a lépe proškoleným pořadatelům. V případě neuposlechnutí pořadatele se může RZ odložit nebo zrušit.

Rozhovor s Janem Kopeckým čtěte v pátečním deníku Sport!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud