15. února 2015 • 13:28

Češky vládnou světu! Biatlonistky opět dominovaly ve štafetě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky vyhrály potřetí v sezoně štafetu Světového poháru. V Oslu dnes tradiční sestava Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková triumfovala s náskokem 28 sekund před Itálií. Třetí skončily Francouzky. Další štafeta se pojede za necelý měsíc na mistrovství světa ve finském Kontiolahti a Češky budou hlavními favoritkami.



Svěřenkyně trenéra Zdeňka Vítka, který tým převzal po minulé sezoně, prožívají ve štafetách parádní zimu. Na stupních vítězů stály ve všech štafetách. V Hochfilzenu dojely třetí, pak v Oberhofu štafetu v SP poprvé po více než 17 letech vyhrály, v Ruhpoldingu vítězství zopakovaly a v Anterselvě byly druhé.

"Tohle se dá hodnotit jenom pozitivně. Holky měly jen pět dobíjení na celou štafetu, což je perfektní, a předvedly, že na to mají i běžecky. Super," řekl Vítek v České televizi. "Byl jsem přesvědčený o tom, že to zvládnou," uvedl.

"Bývaly jsme malý tým, ale postupem jsme rostly a získávaly na síle a náš úspěch je výsledkem získaných zkušeností," řekla Soukalová na webu mezinárodní federace IBU. "Dneska jsme měly i skvělé lyže" chválila Vítková servis.

Puskarčíková i Soukalová shodně jednou dobíjely vleže, ale vestoje mířily přesně a v polovině závodu držely české barvy na druhém místě. První část štafety vyhrály těsně Italky, Soukalová předávala Landové před Němkami.

Výborně zajela Landová. Na třetím úseku střílela čistě vleže i vestoje a posunula české kvarteto do čela před Němky i Italky. Finišmanka Vítková vyrazila na trať s náskokem 18,5 vteřiny před Němkou Laurou Dahlmeierovou.

První dvě rány vleže Vítková minula a musela korigovat mířidla. Terče pak složila a díky skvělé běžecké formě si držela skoro půlminutový náskok. Vestoje dobíjela Vítková jen jednou a poslední kolo už kroužila jako jistá vítězka. Celou cílovou rovinku mohla mávat fanouškům a skončila v objetí se svými kolegyněmi.

Štafeta mužů začne ve 14:30, Češi pojedou ve složení Michal Krčmář, Jaroslav Soukup , Michal Šlesingr a Ondřej Moravec .

Závody SP v biatlonu v Oslu - štafety

Ženy (4x6 km): 1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landova, Vítková) 1:11:10,6 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Gontierová, Sanfilippová, Oberhoferová) -28,3 (0+2), 3. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Varcinová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+5), 4. Německo -1:02,3 (0+6), 5. Rusko -1:23,4 (0+6), 6. Ukrajina -1:50,9 (1+12).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. ČR 282, 2. Německo 242, 3. Bělorusko 226.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud