24. ledna 2015 • 05:00

Přes bolest až na vrchol. Vznikl unikátní dokument o návratu Vonnové

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Má to být jeden z nejlepších sportovních dokumentů. Filmaři přes rok mapovali trnitou cestu americké lyžařky Lindsey Vonnové (30) od těžkého zranění na MS 2013 až po velkolepý návrat a rekordní 63. vítězství ve Světovém poháru. Snímek The Climb (Stoupání) odhalí zákulisí tohoto úspěchu. Uvidíte bolest a slzy krásné Lindsey, která si prošla peklem, aby mohla být opět bohyní ve sjezdařském nebi.



Psal se 5. únor 2013. Favoritka na titul mistryně světa Lindsey Vonnová se děsivě zranila hned první den šampionátu během Super G. „Mockrát jsem měla nehodu na lyžích, ale žádná nebyla tak těžká, jako tahle!“ prozradila v dokumentu blondýnka. Tehdy bylo i slyšet, jak strašně křičela bolestí, než ji transportovala helikoptéra do nemocnice.

Trpěla během Soči

Diagnóza zněla hodně špatně. Přetržené vazy v pravém koleně a zlomená hlavice holenní kosti by pro mnohé znamenala konec s lyžováním. Ne však pro ambiciózní Američanku, která si stanovila jasný cíl, rychle se vrátit a jet za rok na olympiádu do Soči. Tvrdě na sobě dřela a po neuvěřitelných sedmi měsících byla zpět mezi soupeřkami.

Koncem prosince 2013 při sjezdu ve Val d'Isere ale přišel další tvrdý pád, kdy si zhmoždila kloub. Do olympijských her zbýval měsíc a půl. Vonnová se rozhodla pro operaci a Soči s pláčem vzdala. „Když jsem se doma dívala na závody v Soči. Bylo to jako by mi sypali sůl do otevřené rány. Říkala jsem si, nejsem mrtvá. Jsem tady!“ vypráví o krušných chvílích Lindsey.

Další zmar

Pokus o další návrat byl hodně bolestivý. Ukazuje slavnou lyžařku, jak trpí po zákrocích v nemocnici i během rekonvalescence. S berlemi v koupelně zničeně a znechuceně brečí zoufalstvím. Po dlouhých týdnech klidu začíná lehce posilovat. Koleno je v pořádku a Vonnová si přidává víc a víc. Když přišla chvíle opětovného postavení na lyže, došlo na další trápení. Světová šampionka a olympijská vítězka se neudržela na nohou a spadla. Naštvaně křičela ne trenéra, že tohle už nechce zažít a ujela ve vzteku pryč.

Vonnová plánuje na léto nošení dlouhých sukní.
Vonnová plánuje na léto nošení dlouhých sukní.

Velkolepý návrat

„Je to nejintimnější pohled na mě, jaký jsem kdy v životě ukázala světu. Doufám, že to inspiruje ostatní,“ přeje si partnerka golfisty Tigera Woodse. Příběh končí skoro jako v každém americkém filmu happy endem. Lindsey je zpět mezi nejlepšími. Minulý víkend se dokonce stala nejlepší sjezdařkou historie, když 63. vítězstvím ve Světovém poháru překonala 35 let starý rekord legendární Anemarie Moserové-Pröllové.

„Prožívám skvělý comeback. Obětovala jsem tomu všechno a teď dostávám všechno zpět. Je to jako ve snu,“ nadšeně říkala Vonnová. Za týden ji doma v USA čeká další MS. Tentokrát nechce odcházet poražená v bolestech, ale vyhrát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud