18. prosince 2017 • 05:00

Šampionka Ester Ledecká a zakázané slovo na „o“: V Koreji to bude dobrý!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ITÁLIE | Má za sebou parádní začátek zimy. Ester Ledecká se každým úspěšným závodem a každým dnem blíží k olympiádě v Pchjongčchangu, kde z ní díky unikátní kombinaci dvou disciplín bude mezinárodní globální hvězda. Je tu ale originální způsob, jak jí sejmout tlak z ramen. Slovo olympiáda je v jejím týmu zakázané. A nápad funguje.



Justin Reiter, snowboardingový kouč Ester Ledecké, stál ve V.I.P. stanu pod sjezdovkou Pra dei Tori v Carezze a tvářil se nechápavě. Chvíli před tím padla otázka, jestli už musel platit týmovou pokutu za to, že řekl slovo olympiáda.

„Co, že řeknete?“ No přece slovo olympiáda. Víte přece o těch pokutách? „Co, že řeknete?“ opakoval Reiter a žertovně na žurnalisty mrkal. Pak se všichni dokola rozesmáli. „Vydělávám peníze!“ zahlásil Reiter.

Je to jen drobný příklad, jak nejbližší spolupracovníci Ester Ledecké nakládají s tlakem blížících se zimních Her. Ledecká nepatří mezi sportovce, kteří pojedou nasát atmosféru a užít si je bez nervů.

Do korejského Pchjongčchangu se vydá jako jedna z hlavních medailových nadějí české výpravy. Ale také jako osobnost, o jejíž slova bude mít zájem celý svět. „Věřím, že se Ester stane globální ikonou,“ říká David Trávníček, šéf Ledecké marketingové agentury Sport Invest.

Ledecké pomáhá i kasička s nápisem "Zakázané slovo"Foto Sport Invest

Ledeckou v Koreji nečekají jen tréninky, ale také dosud nepoznaný zájem novinářů na nejsledovanější světové scéně. Kromě soustředění na závody se bude muset vyrovnat i s marketingovými povinnostmi pro své sponzory Coca Cola a VISA, které patří ke globálním partnerům MOV.

Sama Ledecká si ale nedělá starosti předem. A pomáhá jí malá kasička s nápisem „Zakázané slovo“. Během závodů v Cortině d´Ampezzo se klidně povalovala v týmovém autě. A čekala na přírůstky. Každé porušení tabu má cenu deseti eur.

„V Koreji to bude dobrý. Ještě jsem neplatil,“ usmívá se fyzioterapeut Jakub Marek.
Nápad se zrodil na podzimním lyžařském soustředění v Chile. „Nechceme ji zbytečně stresovat, opravdu k tomu přistupujeme jako ke každému jinému závodu. Ona sama si to nepřeje,“ vysvětluje bývalý reprezentant Ondřej Bank a současný lyžařský poradce Ledecké.

Ester Ledecká bude na olympiádě patřit k největším českým nadějím na medailiFoto Sport Invest

Cíl je jasný. Nezatěžovat hlavu závodnice zbytečnými myšlenkami, které by ji odváděly z cesty. „Já před ní olympiáda klidně řeknu. Je mi to jedno,“ hlásí odvážně snowboardový servisman Petr Kouřil zvaný Olsen, který v minulosti působil jako Ledecké lyžařský trenér. „Já to neříkám z principu, protože pro mě je to furt daleko. Rozhodně nebudeme někde lítat dva měsíce dopředu.“

Reiter ale upozorňuje, že dodržování tabu neznamená, že by tým dobře nevěděl, kam tuhle sezonu směřuje. V korejském Pchjongčchangu má být Ledecká první sportovkyní historie, která bude závodit v alpském lyžování i snowboardingu, kde má navíc jasné medailové ambice.

„Když se bavíme, snažíme se být upřímní, neschováváme se před slonem v rohu. Víme, jaké jsou naše cíle, a snažíme se za nimi jít,“ říká Reiter. A nakonec nikdo není dokonalý. Sama Ledecká zákaz bezděky porušila, když se vyjadřovala k zdravotním problémům jiných českých zimních hvězd.

„Je to prostě smůla a je jedno, jestli to je olympijská sezona nebo úplně jiná,“ řekla Ledecká. Jako vládkyně systému ale nemá problém. Pokutu platit nemusí. „Oni mě nesmí stresovat, já můžu, já si můžu říkat, co chci,“ směje se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud