20. listopadu 2016 • 19:37

Krpálek je podeváté judistou roku. Utkal se i se slavným filmovým Koudelkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek se podle očekávání stal českým judistou roku. Anketu Českého svazu juda vyhrál už podeváté za sebou, za ním se umístili další dva olympionici Pavel Petřikov a Jaromír Ježek. Výsledky byly oznámeny v neděli v rámci finále extraligy Judo Show Cupu a vyhlášení se zúčastnil i vyhlášený filmový judista František Koudelka v podání herce Luďka Soboty.



Šestadvacetiletý Krpálek byl i v předchozích letech jasným favoritem, ale tentokrát o jeho vítězství v anketě nebylo pochyb. V srpnu dosáhl na největší úspěch v historii českého juda, když na olympijských hrách v Riu de Janeiro ani jednou nezaváhal a získal jedinou českou zlatou medaili.

Definitivně tak potvrdil roli nejlepšího českého judisty v historii a stal se celostátní sportovní celebritou. Kromě toho získal i bronz na Masters, stříbro na Grand Slamu v Abú Zabí a zlato na Světovém poháru v Praze.

S trochou nadsázky lze říct, že Krpálkovi dlouho šlapal na paty co se týče popularity herec Luděk Sobota , který v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje nezapomenutelně ztvárnil Františka Koudelku. Teď se oba muži opět potkali a při vyhlášení výsledků ankety se symbolicky utkali o titul nejslavnějšího českého judisty...

František Koudelka v podání Luďka Soboty nastupuje do klání s Lukášem Krpálkem
František Koudelka v podání Luďka Soboty nastupuje do klání s Lukášem Krpálkem

"Těžko říct, zda je to cennější triumf než ty předchozí. Každý rok přinesl nějaké úspěchy a byl docela těžký. Samozřejmě když se povede takový úspěch jako v Riu, tak to patří k těm nejpamátnějším rokům," řekl Krpálek novinářům. "Když jsem v roce 2014 vyhrál mistrovství světa, tak jsem si říkal, že to bude stoprocentně můj nejúspěšnější rok. Ale tento rok to možná i předčil," dodal.

Po poolympijském odpočinku už chce znovu naplno začít s přípravou. "Minulý týden jsme se vrátil z dovolené, teď se do toho chci obout a pořádně trénovat. Rád bych v únoru startoval na nějakém větším závodě. Tam chci být stoprocentně připravený a pokusit se vyhrát medaili. Hmotnost mám teď tak 113 kg, což je super. Doufám, že ještě půjde nahoru a na mistrovství světa v Budapešti už budu v nejlepší formě," prohlásil Krpálek.

Třicetiletému Petřikovovi ani životní sezona nestačila na lepší než druhé místo. Reprezentant z Hradce Králové za posledních dvanáct měsíců vyhrál dva turnaje Světového poháru a pravidelně se umisťoval do devátého místa, na kterém skončil na mistrovství Evropy i na olympijských hrách.

Třetí z olympioniků Ježek sice nezačal rok ideálně i vinou zranění, ale v březnu byl třetí na Světovém poháru v Casablance a v květnu skončil druhý na Grand Prix v Almaty. Na poslední chvíli si vybojoval účast v Riu, kde se mohl rozloučit s kariérou.

Čtvrté místo připadlo Jaromíru Musilovi, který byl sedmý na ME a druhý na SP v Praze. Pátý byl mistr Evropy do 23 let David Klammert a šesté místo obsadila dorostenka Renata Zachová, která ovládla dva juniorské Evropské poháry. Zachová se stala i vítězkou kategorie mezi kadety, nejlepším juniorem byl vyhlášen Tomáš Binhak.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud