10. dubna 2011 • 15:23

Pilot Skoupil (†46): Zemřel kvůli divákovi?!

Autor: Blesk Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rallye je krásný sport, ale také jeden z těch vůbec nejnebezpečnějších. Moc dobře to věděl i ostřílený jezdec Jiří Skoupil (†46), když v pátek nasedal do speciálu Citroën C2 S1600 a vyrážel na trať Rallye Šumava. Bohužel to bylo naposled.



Ve druhé rychlostní zkoušce narazil bokem do stromu a namístě zemřel. Co se přesně stalo krátce po průjezdu vsí Mezholezy, není zcela jasné. Objevují se však zprávy, že se Skoupil snažil vyhnout divákovi, který se pohyboval na trati.

Na rychlostní zkoušky šumavské rallye se valila kritika již před začátkem soutěže, a to zejména kvůli tomu, že jsou příliš rychlé a tím pádem i nebezpečné.

„Jsem z toho malinko v rozpacích. Asociace jezdců byla postavena více méně před hotovou věc a ke schvalování tratě jsme byli pozváni tak pozdě, že už se s tratí nedalo kromě zařazení nějakých retardérů nic dělat,“ uvedl dva týdny před startem Josef Peták, který za Asociaci jezdců rallye dohlížel na trať.

Přestože měl u některých úseků pochybnosti o bezpečnosti, ten, na kterém došlo v pátek k tragické Skoupilově nehodě, mezi ně nepatřil. Jednalo se o stoupání v lese s jednou serpentinou.

Tragická nehoda Jiřího Skoupila na Rallye Šumava
Tragická nehoda Jiřího Skoupila na Rallye Šumava

Právě v ní vůz opustil silnici a bokem u řidiče narazil do stromu. Rána to byla tak velká, že ji nevydržel ani ochranný rám. Jelikož na straně auta nejsou žádné deformační zóny, šance na přežití jezdce byla minimální.

Otázkou stále zůstává, proč se citroën dostal mimo trať. Rychlost ve výjezdu na vrch Koráb nemohla být úplně vysoká. Nabízí se tak možnost, že autu selhaly brzdy.

Místo nehody Jiřího Skoupila museli hlídat policistéFoto ČTK

Nicméně na webech fanoušků rallye se mluví také o tom, že se Skoupil snažil vyhnout divákovi, který se pohyboval po silnici. Policie s touto verzí však zatím nepracuje.

„Ale nehoda se pořád ještě vyšetřuje,“ uvedl Josef Aubrecht, mluvčí západočeských policistů.

Pořadatelé, kteří soutěž nakonec zrušili, o příčinách havárie zatím mlčí. Ředitel Jiří Valenta se vyjádřil pouze ke stavu spolujezdce Jiřího Volfa.

„Je v nemocnici na pozorování, jeho zranění jsou středně těžká. Jeho stav není vážný,“ oznámil.

Bohužel ani nalezení viníka už Jiřímu Skoupilovi život nevrátí. „Byl skvělý člověk. Budeme se snažit jeho rodině pomoci,“ vzkazuje šéf jeho týmu Antonín Tlusťák.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud