Pavel Novotný
23. května 2016 • 22:05

Hvězdný Murray šílel ze Štěpánka: Že je tma? Jen zdržuje, hrajme dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být naprosto jasná záležitost. V utkání mezi druhým hráčem světa Andy Murraym a 128. tenistou planety Radkem Štěpánkem se řešilo hlavně to, jestli český veterán dokáže vzít rozjetému Skotovi alespoň jeden set. Ze zápasu se v 1. kole French Open odehrála hodina a 23 minut a na výsledkové tabuli svítilo šokující skóre - 2:0 na sety pro českého veterána. A favorit měl pěkně pocuchané nervy. Bitva nervů bude se protáhne do dalšího dne, protože zápas byl za stavu 2:1 na sety pro Štěpánka přerušen.



Dvojnásobný grandslamový vítěz a olympijský šampión hrající ve vrcholné formě, navíc čerstvý držitel turnajového triumfu z Říma, kde ve finále vyřídil prakticky neporazitelnou světovou jedničku Novaka Djokoviče dvakrát 6:3.

A na druhé straně s kariérou se pomalu loučící 37letá česká legenda, které se do hlavní soutěže grandslamového turnaje již podruhé v tomto roce prokousala skrz náročnou kvalifikaci. A skóre ze vzájemných zápasů? Osm výher pro Murrayho a dvě pro Štěpánka také mluvilo jasnou řečí.

VIDEO: Radek Štěpánek odehrál první dva sety skvěle

Fanoušci na centrálním dvorci Philippe Chatriera i odborná veřejnost tak čekali naprosto jasnou záležitost. Už po náročné kvalifikaci a před duelem s Andy Murraym však český dvojnásobný daviscupový vítěz hrozil.

"Nejdůležitější je, že jsem fit a fyzicky se cítím nejlíp za dlouhou dobu. Nic mi nebrání v tom, abych si opět tenis užíval, jak jsem zvyklý. Na antuce se vyřádím, moc se těším," říkal Štěpánek.

Murrayho šokoval hned na úvod

A že to bývalý osmý hráč světa myslí naprosto vážně, poznal Murray hned v úvodní sadě. Český tenista věrný své pestré hře častoval Murrayho řadou kraťasů prokládaných pestrou hrou na síti a jistými údery od základní čáry.

Ve třetí hře sebral nejistě a ospale působícímu Britovi poprvé servis, za stavu 5:3 podruhé a za 42 minut sadu získal. Aby si snad dvojnásobný grandslamový vítěz nemyslel, že to byla náhoda, zopakoval český tenista stejný výsledek i v sadě druhé, a to i přes fakt, že hned v úvodu přišel poprvé v utkání o servis.

VIDEO: Ve třetím a čtvrtém setu vládl Murray

Za hodinu a 23 minut tak vedl český tenista 2:0 a fanoušci na prořídlých ochozech nevěřili svým očím. Až na hraně vyřazení začal Andy Murray předvádět, proč je světovým hráčem číslo dva. Ve třetí sadě Štěpánka za 22 minut zničil 6:0 a snížil na 1:2.

Český tenista začal působit unaveným dojmem, od poloviny setu bylo zřejmé, že by byl nejraději, kdyby utkání bylo pro tmu ukončeno. Štěpánek se snažil natahovat prodlevy mezi střídáním stran, výměnami i diskusí se sudím, kterého se snažil přesvědčit, aby zápas přerušil.

Přerušit za každou cenu

Po prohrané třetí sadě tak karvinský rodák využil možnosti odejít do šaten. Rozjetý Murrray, který se po celý třetí set hecoval hlasitým povzbuzováním, se snažil umpirového sudího přesvědčit, že český tenista dvakrát nepospíchá.

"Je evidentní, že utkání natahuje. Zdržuje, chce, abyste utkání přerušil," stěžoval si u rozhodčího. "Mohl by se stihnout odehrát možná ještě set," snažil se světovou dvojku uklidnit hlavní arbitr.

Utkání tak i přes vzrůstající šero pokračovalo. A stejně tak i jasná dominance Skota. Štěpánek získal game až za stavu 0:3, tedy po vítězných devíti hrách soupeře v řadě. Za stavu 2:4 se Čech znovu snažil přesvědčit hlavního sudího o přerušení zápasu a tentokrát byl úspěšný.

Rozhodčí po konzultaci se supervisorem utkání za stavu 2:1 na sety pro Štěpánka a 4:2 na gamy pro Skota odložil. Zápas se bude dohrávat v úterý, ale jedno je nutné říci už nyní. Tma dala českému tenistovi šanci na to, postarat se na French Open o obrovské překvapení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud