13. února 2011 • 19:48

Vítězka Kvitová věnuje titul zesnulému dědovi

Autor: jj, spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo je nejžhavější hráčkou tenisové sezony? Levoruká Češka Petra Kvitová. O vzestupu dvacetiletá dračice mezi nejlepší se přesvědčila i nastávající světová jednička Kim Clijstersová. Kvitová ji ve finále velkého turnaje v Paříži smetla za pohou hodinu 6:4, 6:3 a slaví druhý titul roku a třetí kariéry.



Titul po finále věnovala dědečkovi, který minulý týden zemřel. "Chtěla bych tuhle trofej věnovat dědečkovi," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení. "Hrála jsem pro tebe," vzkázala dvacetiletá hráčka Rudolfu Šromovi 'do nebe'.

Vytesaná dřevěná raketa pro šampionku z francouzské metropole je zatím nejcennější trofejí, kterou kdy získala. A soupeřky už se děsí nové hvězdy tenisového nebe. Vždyť Kvitová v sezoně vyhrála 16 duelů a ztratila jediný. Takovou bilanci žádná jiná dáma nemá.

V bodovém hodnocení sezony je se 1200 body třetí za finalistkami úvodního grandslamu sezony Clijstersovou a Číňankou Li Na. Kromě toho, že má našlápnuto do top ten, by mohla již začít v koutku duše myslet také na Turnaj mistryň, který bude v říjnu hostit premiérově Istanbul.



Dosud jste vyhrála pouze dva turnaje nejnižší kategorie na okruhu WTA, pařížský podnik má ale označení Premier, což znamená, že jde kromě grandslamů o jeden z nejdůležitějších turnajů roku. Nepřekvapila jste sama sebe takovým výkonem bezprostředně po vyčerpávajícím fedcupové víkendu na Slovensku?
„Z finále rozhodně překvapená jsem. Určitě jsem chtěla vyhrát, to je jasný. Ale že se to opravdu stane a navíc ve dvou setech proti nejlepší tenistce dneška, to nečekal asi nikdo. A já nejsem výjimkou. Po tom, co jsme s holkama předvedly ve Fed Cupu v Bratislavě, bych si zdejší titul vlastně ani v nejmenším nedokázala představit. První zápas, co jsem tady odehrála, jsem byla hodně unavená fyzicky i v hlavě. Ale pak se to začalo zápas od zápasu lepšit.“

V tenise se hodně dá na bilanci, jakou kdo má ve finálových duelech. Vy se zatím pyšníte skvělým skóre 3:1. Velké zápasy zvládáte výborně. Berete to jako velký dar?
„Určitě. Jsem strašně ráda za to, že to tak mám a že jsem se s tím prostě narodila, protože v ženském tenise už v takhle vysokých sférách rozhoduje hlavně hlava a když člověk dokáže být koncentrovaný celý zápas a hrát svoji hru, tak je to strašný přínos.“

Petra Kvitová se dočkala třetího turnajového triumfu v kariéřeFoto Reuters


Brzy  byste se měla posunout na 14. místo žebříčku. Už pošilháváte po desítce?

„Na to se mě všichni pořád ptají. Určitě našlápnuto mám, start do sezony byl výborný a já doufám, že to bude pořád pokračovat. Ale v úterý hraju další zápas na turnaji v Dubaji, tak uvidíme, jak to všechno zvládnu. Samozřejmě si strašně přeji se tam dostat, ale především se budu snažit zůstat zdravá a pořád pracovat tak, jak jsem pracovala doteď.“

V sezoně máte zatím bilanci 16:1, to už není náhoda. Necítíte se být na kurtu už trochu nedotknutelná?
„Náhoda to asi není, ale nedotknutelná se tedy taky necítím. Tady v Paříži jsem musela bojovat s Bárou (Záhlavovou Strýcovou – odvracela mečbol) i s Wickmayerovou (otáčela třetí set ze stavu 3:5), není to tak, že na co sáhnu, to mi tam spadne. Úvodní zápasy jsem si tady musela vybojovat, ale je pravda, že už v semifinále jsem se cítila na kurtu moc dobře a dneska s Kim to bylo skoro to samé.“



Celý rozhovor s Petrou Kvitovou čtěte v pondělním deníku Sport

Vstoupit do diskuse
2

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud