Pavel Novotný
12. října 2015 • 16:36

Tenisový velikán Djokovič: Bratrům zničily kariéru moje úspěchy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sbírá jeden úspěch za druhým. V současné době nemá světová tenisová jednička Novak Djokovič konkurenci. Vyhrál deset grandslamových titulů, z toho tři v letošním roce, na v neděli skončeném turnaji v Pekingu ovládl 29.  zápas v řadě, připsal si letošní osmý titul, celkově 56. v kariéře. Přesto má jeho suverenita i zápornou stránku. "Mé úspěchy zničily kariéry bratrů," říká srbská hvězda.



Mladší bratři Novaka Djokoviče mohou na úspěchy svého sourozence jen závistivě pohlížet. Zatímco prostřední z Djokovičů Marko už kariéru ve čtyřiadvaceti letech ukončil, nejmladší Djordje s tímto rozhodnutím vážně kalkuluje.

Dvacetiletý mladík se potácí v šestnácté stovce světového žebříčku a je na hony vzdálen od svého cíle stát se světovou jedničkou. Za neúspěchem svých sourozenců stojí dle názoru Novaka obrovský tlak, který je či byl na oba jeho mladší bratry díky jeho jménu vyvíjen.

A je to doma. Bratři Djokovičové postupují do druhého kolaFoto EPA

"Marko už kariéru ukončil a Djordje přemýšlí, jestli má cenu pokračovat. Za vším stojí obrovský tlak, kterému musí bratři čelit. Každý je srovnává se mnou, a to jim moc škodí," říká světová jednička.

Novak Djokovič si zkusil se svými bratry zahrát během své kariéry alespoň čtyřhru.

S Markem nastoupili společně k pěti zápasům, ani jednou nevyhráli. V Pekingu přišel na řadu dvacetiletý Djordje a hned se mohl po boku svého slavného bratra radovat z výhry.

S Novakem si v prvním kole poradili s čínsko-novozélandským párem Mao-Sin Kung, Michael Venus 7:6 (7:5), 6:7 (6:8) a 10:5, ve druhém však už byli proti zkušené dvojici Pospisil, Sock bez šance a padli 4:6, 1:6.

Tlak byl nad jejich síly

Djordje Djokovič začal svoji kariéru pořádně rozvíjet už před třemi lety v Praze, kdy trénoval na dvorcích pražské Sparty. "Prahu miluju. Mám rád její památky, mosty, mám tady spoustu přátel," říkal tehdy sedmnáctiletý mladík, jehož cílem bylo stát se světovou jedničkou.

Teď už Djordje dře v tenisové akademii Nickiho Piliče, jeho tenisový růst však žádný prudký vzestup nemá. Na žebříčku mu patří 1 502. příčka, jeho maximem jsou účasti na Challengerech. 

Novak Djokovič si zahrál po boku nejmladšího bratra DjordjehoFoto Reuters

Jeho o čtyři roky starší bratr Marko byl o poznání úspěšnější. I když na vyhraný zápas na okruhu ATP také může zapomenout, na žebříčku to dotáhl v roce 2012 na 581. pozici. Svoji kariéru však před časem uzavřel.

"Moje rodina je pro mě vším. Neměl jsem během své kariéry moc příležitostí se s bratry na kurtu potkat. O to více jsem rád, že jsem si mohl s Djordjem zahrát alespoň tady v Pekingu," potvrdil Novak Djokovič.

"Vždycky jsem se snažil, abychom byli pohromadě. Ale moje úspěchy ať už v juniorech nebo na profesionálním okruhu měly na jejich kariéru negativní vliv. Každý od nich čekal, že budou hrát podobně, očekávání na ně byla obrovská. Nebylo možné hrát pod takovým tlakem," hledá důvody neúspěchů svých bratrů Djokovič.

Novak Djokovič s bratrem Djordjem slaví postup
Novak Djokovič s bratrem Djordjem slaví postup

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud