23. března 2016 • 16:35

Hádka kvůli penězům pro tenistky. Murray se navezl do Ukrajince

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaslouží si ženy na kurtech stejné ohodnocení jako muži? Válka o rovnost pohlaví v tenise neustává. Do debaty, kterou začal svým výrokem šéf prestižního turnaje v Indian Wells Raymond Moore, se nejnověji zapojil Andy Murray. Druhý nejlepší hráč světa se postavil na stranu tenistek a na sociální síti si navíc vyměnil ostře názory s Ukrajincem Sergijem Stachovským.



Tento výrok vzbudil u tenistek velké rozčarování. "Kdybych byl tenistka, každý večer bych poklekal a děkoval bohu, že se narodili Roger Federer a Rafael Nadal , protože oni tenhle sport táhli," vzkázal Moore tenistkám, schytal masivní kritiku a následně rezignoval.

A teď je tu i názor světový dvojky Andyho Murrayho . Ten otevřeně podporuje právo tenistek dostávat na turnajích stejnou odměnu, přestože na grandslamových turnajích potřebují v zápasech k vítězství o jeden set méně.

Murrayho postoj vyšel najevo při výměně názorů se Stachovským na Twitteru. Ukrajinský tenista je známý jako kritik rovných odměn na turnajích, v minulosti vzbudil pozornost výrokem, že „skoro druhá tenistka je lesba.“

Výměnu názorů začal Ukrajinec odkazem na skutečnost, že absolventi různých právnických fakult jsou také odměňováni jinak. „Stako, kamaráde. Co to s tím má co dělat?,“ namítl Murray. Podle něj je pro diváky atraktivnější zápas jeho krajanky Laury Robsonové, s níž vybojoval stříbro ve smíšené čtyřhře na poslední olympiádě. Stachovskij, jemuž patří v žebříčku 115. místo, by takovou pozornost nevzbudil.

„Tenhle argument přestává platit, když opustíme Velkou Británii,“ ozval se Murrayho oponent. „Opravdu si myslíš, že by se na tvůj zápas dívalo víc lidí než v případě Laury i mimo Velkou Británii?“ ptal se Murray. A přestřelka pokračovala, Stachovský byl přesvědčený o svojí pravdě a vyzval k jejímu praktickému ověření. „Kurt v Kyjevě je připravený. Musíš přesvědčit Lauru, aby přijela.“

Murray pak připomněl, že při jejich vzájemném zápase v Davis Cupu před deseti lety zůstalo na Ukrajině hodně prázdných míst. „Přišlo se podívat maximálně tisíc lidí.“ Tomu Stachovskij odmítl uvěřit. „Já je ale nepočítal, víc jsem se soustředil na svoje vítězství,“ připomněl Murray tehdejší výsledek.

Ukázalo se, že Murray je na jiné straně barikády, než Novak Djokovič . Světová jednička neupírá ženám respekt za jejich výkony, současně podotkl, že mužský tenis má větší obecenstvo, proto by si hráči zasloužili větší odměny.

 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud