Jan Malý
Premium
9. května 2019 • 04:55

Milionový poker o Součka: kdo by na něj mohl mít a co bude s platem?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálo se, že se všichni v Edenu smiřují s letním odchodem Tomáše Součka. Počítalo se s tím, že vytáhlý záložník Slavii ještě pomůže v bojích o Ligu mistrů a pak se vydá vstříc zahraniční štaci. Minulý týden ale přišla otočka. „Změnili jsme názor, o Tomáše budeme bojovat,“ prohlásil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Souček má dostat výrazně přidáno, červenobílí za něj navíc požadují minimálně 10 milionů eur (257 milionů korun). V zamčené části článku pak najdete rozebrané možnosti, který ze zahraničních klubů by si Součka mohl vůbec dovolit s předpokládaným výrazně vylepšeným platem, či přehled nejdražších přestupů pěti lig velikostí podobných té české.



Pokud by v létě záložník Tomáš Souček nakonec ze Slavie odešel, stal by se s velikou pravděpodobností druhým nejdražším hráčem v historii české ligy. Nebude sice atakovat půlmiliardu korun, kterou Spartě před osmnácti lety vyplatil Dortmund za Tomáše Rosického, ale i za poloviční sumu se pro něj bude složitě hledat kupec.

Jaký je aktuální stav? „Do konce soutěže to nebudu komentovat, Tomáš se potřebuje soustředit na závěr ligy a musí mít čistou hlavu,“ řekl Sportu hráčův agent Pavel Paska ze společnosti ISM.

Slavia vypadá, že bude v jednáních dost nekompromisní. Díky podpoře čínského majitele není nucená jakéhokoliv hráče prodávat, natož levně. Upřednostňuje sportovní úspěch a jasným cílem v následující sezoně bude postup do Ligy mistrů. Souček měl původně pomoci v předkolech milionářské soutěže a pak odejít do zahraničí, jenže teď se rýsuje varianta, že ve Slavii zůstane déle.

„Změnili jsme názor. Pro Tomáše připravujeme nový, výjimečný, pětiletý kontrakt a rozhodně o něj budeme ještě bojovat. Případní zájemci tak budou muset opravdu robustně přidat nejen klubu, ale i samotnému hráči,“ napsal slávistický předseda představenstva Jaroslav Tvrdík minulý týden na Twitter.

Už v únoru, kdy Tvrdík pro Seznam Zprávy o možném Součkově odchodu hovořil a de facto s ním počítal, si ho přál prodat za 10 milionů eur (257 milionů korun). Momentálně nebude cena vytáhlého reprezentanta nižší, a to poměrně výrazně seškrtává okruh případných zájemců.

Kdo by si Součka mohl dovolit?

V létě se oporu červenobílých marně snažily získat italské kluby Fiorentina či Atalanta Bergamo, která nabízela prý až šest milionů eur. Fenerbahce Istanbul mělo podle tureckých médií nyní mávat čtyřmi miliony eur, což je pro Slavii neakceptovatelná částka. Navíc turecká liga nepředstavuje směr, jímž by se měl Souček vydat, tím by měla být jedna z pěti elitních lig v západní Evropě.

Ale nebude jednoduché najít klub, který by uspokojil nároky lídra české nejvyšší soutěže i samotného hráče. Naposledy probleskla na serveru transfermarkt.de spekulace o tom, že by Součka chtěly Brémy. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud