23. října 2021 • 09:20

Elitní střelci z Česka. Jak se Sinners zařadili mezi světovou špičku

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na výstavišti PVA EXPO v Letňanech se od 22. do 24. října odehrává finále největší česko-slovenské esport ligy Sazka eLEAGUE, čtyři nejlepší Counter Strike týmy se perou o výhru půl milionu korun. Absolutně největším favoritem je tým Sinners, který páteční výhrou v semifinále vykročil k obhajobě titulu. Přečtěte si profil týmu, který v letošní sezóně nahlédnul mezi světovou špičku ve hře Counter Strike: Global Offensive. Text vyšel také v pátečním magazínu Deníku Sport.



Před dvěma lety nebylo nic, pak přišla stavební společnost Syner Group, založila tým Sinners a tím stvořila historicky nejúspěšnější české mužstvo ve videohře Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Čeští fanoušci legendární střílečky, ve které se jeden tým pokouší aktivovat bombu a ten druhý se mu v tom snaží zabránit, dlouhé roky čekali, než se na světové úrovni představí i tuzemské mužstvo. Až Sinners je dokázali uspokojit.

Letos se ve světovém žebříčku zařadili mezi 20 nejlepších týmů a během aktuální sezóny dokázali porazit slavné soupeře G2 Esports či Fnatic. Na přelomu září a října se pak do poslední chvíle snažili probojovat na Major, což je v CS:GO největší turnaj a je považovaný za neoficiální mistrovství světa v této hře, kde se 24 týmů popere o celkovou výhru 2 miliony dolarů. 

Sinners jsou tak logicky největším favoritem finále Sazka eLEAGUE, které se tento víkend hraje v rámci veletrhu FOR GAMES na výstavišti v Praze Letňanech. Fanoušci očekávají, že obhájí titul z jarní části této ligy a potvrdí tak svou pozici české jedničky v Counter Striku.

Chceme české Galácticos

Na začátku Sinners bylo letité přátelství tří lidí. Současný šéf týmu Moritz Straube a generální manažer Max Euler se znají od dětství, protože jejich rodiny měly k sobě vždy blízko. „Maxe znám od doby, co jsem ho v nemocnici držel po porodu v náručí. Poznali jsme se přes rodiče, tátové jsou nejlepší kamarádi a přátelí se celý život,“ vzpomíná Straube na jejich první setkání.

Dalším klíčovým mužem Sinners je Petr Syrovátko mladší. Jeho otcem je zakladatel stavební společnosti Syner Group Petr Syrovátko, zároveň oba působí v hokejovém klubu Bílých Tygrů Liberec. Syrovátka juniora pak spojují se Straubem jejich společné roky studia na Franklin University ve Švýcarsku, kde dokonce společně bydleli.

Proč se však skupina Syner rozhodla investovat do esportu? „Před šesti lety jsem byl v kontaktu s lidmi z managementu Harris Blitzer Sports & Entertainment, kteří vlastní hokejový klub New Jersey Devils, basketbalový tým Philadelphia 76ers a také esport tým Dignitas. Vyprávěli mi, že esport je budoucnost a že bychom o něm měli začít přemýšlet, jelikož tam jsou synergie s klasickými sportovními týmy,“ vysvětluje Syrovátko junior.

Právě proto se na jaře 2019 obrátil na svého spolužáka z univerzity Moritze Straubeho, o kterém věděl, že oblast esportu zná, protože v Německu už několik let provozuje agenturu a zastupuje talentované hráče Counter Striku, League of Legends a dalších populárních herních titulů.

Finále Sazka eLEAGUE na veletrhu FOR GAMES.
Finále Sazka eLEAGUE na veletrhu FOR GAMES.

„Oslovil jsem je, aby zanalyzovali, co by stálo postavit české Galácticos,“ připomíná Syrovátko mladší slavnou éru Realu Madrid z počátku milénia, kdy španělský klub sbíral jednu trofej za druhou a v jeho sestavě hráli nejlepší fotbalisté planety.

„S Maxem jsme tehdy Petrovi řekli obrovský číslo: Dej nám milion eur a postavíme cokoliv,“ popisuje šéf Sinners. Investor s částkou souhlasil a Straube s Eulerem se mohli pustit do budování týmu. Nejprve museli vymyslet logo a jméno. Jednou z možností byl název Golemové v návaznosti na pražskou legendu. Ze srandy pak padl název Sinners (česky hříšníci), protože to vyplývalo ze jména největšího investora. Jenže to, co původně znělo jako vtípek, se chytlo.

Na řadu tak přišel výběr hráčů a skládání CS:GO sestavy. Volba padla na tuto střílečku, protože je pro neznalé diváky snadné ji pochopit. Úkolem týmu policistů je zlikvidovat teroristy, ti naopak mají za úkol aktivovat bombu nebo zneškodnit svého soupeře. Tuto videohru pak každý den zapne téměř jeden milion hráčů po celém světě a obrovskou popularitu má i v Česku.

„Turnajový systém je v Counter Striku zcela otevřený. Pokud postavíte kvalitní tým, přidáte k tomu tvrdý trénink, tak se můžete dostat až mezi nejlepší. Nepotřebujete obrovské peníze, abyste se mohli účastnit některých lig nebo turnajů,“ naráží Straube například na strategickou hru League of Legends, v níž funguje franšízový systém jako v NHL či NBA, a nejvyšších soutěží se tak může účastnit jen uzavřená skupina týmů.

Vizí Sinners je uspět ve světové konkurenci především s hráči z České republiky nebo Slovenska. Straube a spol. tak nechtějí jít cestou tuzemského týmu Entropiq, do kterého investoval miliardář Karel Janeček, a jenž v průběhu letošního roku podepsal kontrakt s ruskou CS:GO sestavou. „Nechceme si kupovat cizí hráče. Primárně chceme pomáhat českým a slovenským talentům,“ říká Syrovátko mladší.

I proto si manažeři týmu jako prvního hráče vyhlídli Huberta „Cannie“ Ludwiga. „Byl bez angažmá, předtím byl v akademii týmu fnatic a měl talent. Ale on nám nejdříve nevěřil,“ popisuje Straube, jak se tvořil úspěšný tým.

Zhruba měsíc trvalo, než Straube s Eurelem přesvědčili mladého a talentovaného ostrostřelce, že nejsou žádní podvodníci, mají za sebou silného investora a své plány myslí vážně.

Ludwig okamžitě oslovil kamaráda Sebastiana „beastik“ Daňa, k němu se pak přidali Max „SHOCK“ Kvapil, Jindřich „zedko“ Chyba a Adam „NEOFRAG“ Zouhar. Jako poslední se k týmu připojil trenér Tomáš „efron“ Pechman s dlouholetými zkušenostmi z Counter Striku, v němž působí už od roku 2004.

Přichází legenda

Během první sezóny Sinners ovládli největší turnaje v Česku včetně Sazka eLEAGUE. Ve světovém žebříčku se ale nevešli mezi padesátku nejlepších a rok ukončili na 63. místě. První cíl jim o kousek utekl, proto bylo jasné, že v týmu dojde k zásadní změně.

„Další rok jsme chtěli mezi nejlepších třicet, věděli jsme, že tedy musí něco změnit,“ vrací se Straube o rok zpět. Největší slabinu cítili na pozici snipera, kterým byl Hubert „Cannie“ Ludwig. „Bylo to nesmírně těžké rozhodnutí, on byl prvním Hříšníkem a stavěl ten tým. Ale vysvětlili jsme mu, že chceme na vyšší příčky a potřebujeme změnu,“ říká Straube.

Za Cannieho si Hříšníci vybrali českou CS:GO legendu Tomáše „oskar“ Šťastného. V té době byl volným hráčem a měl za sebou angažmá v německém týmu mousesports, se kterým vyhrál prestižní turnaj ESL One v New Yorku a v roce 2018 byl vybrán mezi 20 nejlepších hráčů světa.

„Rozhodovali jsme se mezi Tomášem a Ladislavem Kovácsem alias GuardiaNem. Kluci řekli, že chtějí oskara, protože ve hře vidí věci, co nikdo jiný nevidí. Bylo jasné, že bude stát víc peněz, ale že se vyplatí, když je utratíme,“ popisuje šéf Sinners.

Šťastný kromě špičkových výkonů přinesl do týmů také zkušenosti ze světových turnajů. Sinners najednou začali mít stabilní výsledky a navíc na začátku letošního roku rozjeli šílené tempo, když hráli téměř každý evropský turnaj.  

V únoru se tak poprvé posunuli mezi 30 nejlepších CS:GO týmů světa, kde se stabilně drželi a v září dokonce byli týmem číslo 19. To hráčům české jedničky přineslo účast mezi elitními týmy v prestižní ESL Pro League a rovněž respekt soupeřů a fanoušků z celého světa.  

A jaké jsou cíle do příštího roku? „Udržet se ve světové dvacítce a dostat se na Major,“ hlásí Straube sebevědomě. Kromě toho by chtěl management Sinners dopřát svým hráčům klid a prostor na trénink, aby tým nemusel během čtvrt roku odehrát extrémní počet 200 zápasů jako v úvodu letošního roku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud