28. ledna 2015 • 16:40

Sparta v číslech: Kolik vyplatili sponzoři? Za co utratila nejvíce?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta potvrdila, že v minulé sezoně skončila ve ztrátě 144 milionů korun. Hlavními důvody bylo neúspěšné vystoupení v evropských pohárech a také nižší příjmy z hráčských přestupů. Vyplývá to z výroční zprávy letenského klubu, kterou zveřejnil na svých internetových stránkách.



"Souvisí to s tím, že jsme upřednostnili sportovní hledisko před ekonomickým. A vzhledem k tomu, že jsme v minulé sezoně nehráli evropské poháry, tak ta ztráta v porovnání s minulými roky není tak velká," řekl už na počátku roku ke zprávám médií člen představenstva Jakub Otava.

Navzdory ztrátě, která prý nemá negativní vliv na provoz klubu, zaznamenal obhájce titulu a vítěz českého poháru nejlepší výsledek hospodaření za poslední tři roky. V sezoně 2012/13 skončil v minusu 190 milionů, předtím vykázal rekordní ztrátu 240 milionů.

Sparta v minulé sezoně v číslech

Největší příjmy
Obchodní činnost
(sponzoři, vysílací práva, vstupné, pronájem stadionu)
176 milionů korun
Prodej hráčů 110 milionů korun
Titul v lize a poháru 13,5 milionů korun
Evropské poháry 9,8 milionů
Největší výdaje
Hráči a realizační týmy (mládež i dospělí) 179 milionů kroun
Náklady na organizaci zápasů, spotřebu energií atd. 114,5 milionů
Provoz stadionu 74 milionů

Sparta si v minulé sezoně přišla na 176 milionů korun od sponzorů, z prodeje vysílacích práv a ze vstupného, na kterém v nejvyšší soutěži vydělala téměř 18 milionů. Největší výdajovou složkou byly náklady na hráče a realizační týmy od mládežnických výběrů po áčko, které činily 179 milionů. Nemalou částku také spolkl provoz stadionu (74 milionů) a provozní náklady na organizaci zápasů, spotřebu energií atd. (114,5 milionu).

Za triumf v první lize a poháru Sparta inkasovala 13,5 milionu (12 milionů za ligu, 1,5 za pohár). Na evropské scéně se museli Letenští spokojit pouze s 9,8 milionu, protože vypadli už ve 2. předkole Evropské ligy se švédským Häckenem. V předchozím ročníku přitom Sparta v Evropě vydělala téměř 70 milionů.

Na ztrátě se také projevily menší příjmy z prodeje hráčů, které činily 110 milionů oproti očekávaným 150. Mezi nejvýraznější posily patřili Bořek Dočkal s Costou Nhamoinesu, klub naopak opustil Václav Kadlec, který odešel do Frankfurtu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud