Michal Koštuřík
Premium
31. července 2018 • 19:20

Jak Bílek mění Zlín: nový systém, lídři a disciplína. A co jeho česká kabina?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemá charizma Karla Brücknera, výřečnost (prostořekost) Vlastimila Petržely, vědátorské názory Jaroslava Hřebíka či teatrální spontánnost Františka Straky. Veřejnost ho milovala jako hráče, jako trenér si dosud masy nezískal. Teď s tím může Michal Bílek zatočit, byť image usměvavého chlapíka je to poslední, na čem ve Zlíně tvrdě pracuje. „Má vizi a jde za ní. Jednání s ním jsou přímočará, řešení rychlá,“ líčí Zdeněk Grygera, sportovní manažer Fastavu a viceprezident klubu. Rozbor klíčových aspektů, na kterých stojí hra Bílkova týmu, najdete v premiové části článku.



Třiapadesátiletý Bílek, jenž bez euforie veřejnosti přivedl Česko do čtvrtfinále EURO 2012, se přísně drží své fotbalové linky. Jeho život je hřiště. Tam je pánem, mužstvu dal řád a nic mu neodpustí. Po červnovém příchodu na Moravu ihned překopal rozestavení na 3-5-2, hráčům našel vhodné role a na hru Fastavu se už dá dívat.

Dvě kola, dvě výhry, pět vstřelených gólů a z Bílka je pozitivní hrdina. Jeho fanklub defenzivního fotbalu může pomalu uvažovat o rozpuštění. „Týmu nový systém vyhovuje. Zvýšila se efektivita krajních hráčů, máme zpevněný střed. Mužstvo je kompaktnější. Se spoluprací s trenérem jsem spokojený,“ tvrdí Grygera.

Teď je v Batově městě vše zalité sluncem. V šatně už neposedává pětadvacet ambiciózních chlapů, z nichž je třetina naštvaná, že hraje málo. Zážitek v podobě Evropské ligy si v klubu musí pro tento ročník odepřít, takže došlo k logické redukci stavu. Po Ekpaiovi a spol. se zatím nikomu nestýská. „Na jaře si kluci sáhli na dno a ta kapitola je uzavřena. Ti, co zůstali, mají větší motivaci, náboj. Je dobré si projít i tímto. Ukáže vám to detaily,“ podotýká pravá ruka majitele Zdeňka Červenky.

Zlín s kádrem, který nelze označit za posílený, rozjel sezonu báječně. V prvním kole otočil bitvu s Mladou Boleslaví, ve druhém skolil nováčka z Opavy. Vždy v systému tří stoperů a dvou halvbeků. Na těchto pozicích se našli slovenský technik Róbert Matejov a pracovitý Lukáš Bartošák. To, co vidíte v zápasech, je přirozeným přenosem Bílkových myšlenek do reality. „Když něco trénujeme, dává mi to smysl,“ pochvaluje si útočník Tomáš Poznar.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud