Jan Podroužek
Premium
22. srpna 2018 • 05:00

Znovuzrození Příbrami: Jak Csaplár vytáhl klub ze "smrti" v druhé lize?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluvilo se o smrti. O tom, že Příbram už se zpátky do první ligy nikdy nevrátí a že zajde na úbytě. Všechny zlé scénáře malý klub od Litavky popřel a s koučem Josefem Csaplárem, 36letým „zápasníkem“ Miroslavem Slepičkou a drahým klenotem Janem Matouškem občerstvuje vzduch mezi elitou. Deník Sport se vrací na začátek téhle cesty. Do doby, kdy se všechno rodilo nanovo. Kromě příběhu znovuzrození Příbrami najdete v článku i rozhovor s bývalým šéftrenérem její mládeže Václavem Černým. Ten se nachází v placené části článku.



Příbram už ví, že po devíti letech sestoupí z ligy. Plichta v Jihlavě na to dává štempl. Příště doma se Zlínem, kdy už nepůjde vůbec o nic, si na lavičku áčka sedne poprvé jakýsi devatenáctiletý Jan Matoušek. A vedle něj Roman Květ, který už má pár startů. Slovy osm...

Tihle dva kluci už málokomu přijdou cizí. Jeden nedávno přestoupil do Slavie za čtyřicet milionů korun a říká se, že to prý mohlo být ještě víc. A druhý dává bomby z dálky, které gólmanům nejdou chytat.

Ale ještě zpátky k tomu, jak oba seděli na lavičce a pozorovali mateřský klub, jak se potápí do druhé ligy.

Blížil se konec května 2017. A už tehdy, po remíze v Jihlavě, se pomalu začal přetvářet tým do podoby, jak ho známe dnes.

Šéf klubu Jaroslav Starka zavolal Josefu Csaplárovi, kterému končila smlouva Spojených arabských emirátech v klubu v Al-Ittihad Kalba. Mezitím vyhodil od áčka kouče Kamila Tobiáše a jeho otce Pavla jako šéftrenéra mládeže.

„Domluvili jsme se s Pepíkem rychle. V podstatě to byl jediný člověk, který mě napadl a který mi do té přestavby štymoval,“ vzpomíná s více než ročním odstupem Starka.

Na Csaplára rovnou naložil kromě áčka i mládež s úkolem, aby připravoval mladé hráče do profesionálního fotbalu.

Do kádru byli napevno zabudovaní Jan Matoušek s Romanem Květem a pak i další odchovanci jako David Kilián, Jaroslav Tregler, v současném kádru jich je víc než deset. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud