Radek Špryňar
Premium
4. prosince 2021 • 12:35

Ojedinělý stav ligy: ČTYŘI utržené vagóny. Expert: Zamyšlení pro ostatní

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na špici Slavia, pod ní vyskládaná Plzeň se Spartou a jim na hrb funící Slovácko. Co vidíte při pohledu dál? Nic, jen širá pláň. Další celky v nedohledu. Čtveřice utržených vagónů si razí cestu ligovou sezonu. Co je ale mnohem zajímavější, je rozdíl mezi první čtyřkou – pouhých šest bodů. Mít po šestnácti kolech tak těsno na vršku, historie samotné české ligy pamatuje jen ve zcela ojedinělých případech. A to se právě píše už devětadvacátý díl. V článku pro iSport Premium najdete srovnání ligových lídrů i názory experta Juliuse Bielika.



Aktuální ročník v Česku se vymyká stereotypu. Hned na úvod je třeba říct, že je to zatraceně dobře. V ligovém sklepě se modlí ke všem božstvům světa Karviná s Teplicemi. Že oba kluby za více než polovinu základní části sesbíraly jen pět bodů? Ne, nikdy se nic podobného nestalo. Zároveň jde o obžalobu tamní práce, která vypadá víc amatérsky než profesionálně.

Anomálii lze, s trochou zalíbení v archivu, vystopovat i na samé špici tabulky. Slavia jedenačtyřicet bodů. Tři dílky pod ní Plzeň, o dva bodíky méně Sparta a o další jeden Slovácko. Takovou těsnotu po šestnácti odehraných kolech samostatná česká liga nepamatuje od sezony 2009/10 a předtím jen ve dvou případech.

V ročníku 1996/97 to bylo vůbec maso. Něco totálně výjimečného. Nejlepší sexteto (Slavia, Drnovice, Liberec, Sparta, Jablonec, České Budějovice) dělily po šestnácti rundách jen dva body. O deset let později byl rozdíl mezi prvními čtyřmi celky pouhé tři body.

V aktuálním ročníku platí, že tři české a jeden moravský vagon vyjely ze stanice, a téměř nikde nestaví. Ostatní připomínají couráky. Každou chvílí nějaká zastávka. I proto je za čtvrtým Slováckem se šestibodovou mezerou až pátý Baník. Pod ním o dalších pět bodů nováček z Hradce Králové. V Česku se momentálně hraje výrazně diferencovaná soutěž.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud