22. února 2013 • 15:40

Evropa musí brát Plzeň vážně, říká bývalý útočník Viktorie Vágner

Autor: tru
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Fotbalová Plzeň je v euforii: z Evropské ligy smetla favorizovanou Neapol a těší se na osmifinále proti Fenerbahce Istanbul. Její bývalý útočník Robert Vágner, který došel před lety se Slavií do semifinále Poháru UEFA, podobný scénář čekal. „Každý vidí, co Plzeň poslední sezony předvádí za fotbal. Že vyřadila Neapol, to mě vůbec nepřekvapilo,“ říká Vágner, který dění v klubu pečlivě sleduje.



I pro něj je ovšem nečekaný rozdíl ve výši skóre (5:0). „Tohle nepředpokládal asi nikdo. Venku si kluci parádním výkonem zadělali na postup, doma si to jen pohlídali,“ hodnotí Vágner. „Plzeň jasně ukázala, že se v Evropě může měřit s každým. V momentální formě určitě. Vyřadit takovým stylem druhý tým italské ligy, to je prostě famózní.“

Podle všeho Neapol Plzeň v prvním zápase hrubě podcenila. Pak už jí český tým nedal šanci na zvrat. „V prvním zápase k tomu Neapol asi nepřistoupila tak, jakoby hrála třeba s Juventusem o titul. Mysleli si, že Plzeň hravě přejedou, i když nechají na lavičce Hamšíka a další opory,“ vrací se Vágner k úvodnímu duelu.

Tecl se postaral o druhý gól ZápadočechůFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Tím nechci snižovat výkon Plzně. I ostatní z kádru Neapole mají kvalitu. V odvetě už bylo jedno, koho Neapol postaví. Nevěřil jsem, že by Plzeň doma dostala tři góly. V momentální pohodě by se podle mě nenašel tým, který by to dokázal. Plzeň hrozně zkvalitnila defenzivu, vzadu je silná, ač útočí v hodně hráčích, góly nedostává.“

Tým trenéra Vrby jede na vítězné vlně. Hráči jsou nabití sebevědomím, fanoušci jsou velmi optimističtí a už vidí svůj celek minimálně ve čtvrtfinále, mluví se i o napodobení slávistické jízdy ze sezony 1995/1996, kterou si právě Vágner naplno užil na hřišti.

„S námi tenkrát taky nikdo nepočítal. Když budu upřímný, v Římě jsme měli velké štěstí. Italům to lítalo kolem tyčí, my dali náhodný gól,“ vzpomíná na čtvrtfinálovou odvetu proti místnímu AS, kde zajistil postup Vávrův gól na 3:1 v prodloužení.

„Aby Plzeň zopakovala Slavii, musí jí vydržet zdraví hráči, stejně tak musí mít štěstí, právě jako my v Římě. Když si udrží formu, může dojít daleko, může! Nechci ale říkat, kam. Jsem trochu smolnička, budu si to jen v duchu přát.“



Město teď nebývale žije fotbalem. „Plzeň byla vždycky hokejová, na fotbal chodilo třeba pět set lidí, ale teď je vyprodáno, přes jedenáct tisíc diváků. Kluci hrají pěkný fotbal, mají výsledky, v Plzni je teď fotbalové šílenství,“ popisuje Vágner.

V cestě mezi nejlepší osmičku Evropské ligy stojí turecký Fenerbahce Istanbul – to se na první pohled zdá jako „hratelný“ soupeř, což ale může mást. „Žádné podcenění soupeře trenér Vrba nedovolí. Fenerbahce má výborné hráče, budou ale stejně horkokrevní a podráždění jako Italové. Pokud Plzeň udrží disciplínu, má šanci uspět,“ předpovídá Vágner.

„Plzeň dlouhodobě potvrzuje svojí kvalitu. Dobře se předvedla v Lize mistrů, v minulé sezoně z Evropské ligy nešťastně vypadla se Schalke... Pokud někdo Plzeň podcení, může dopadnout stejně jako Neapol. Evropa ji musí brát vážně.“

Tecl se raduje z druhé branky zápasu proti Neapol
Tecl se raduje z druhé branky zápasu proti Neapol

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud