Jan Podroužek
3. července 2021 • 17:20

Exslávistu čeká boj proti Spartě o Ligu mistrů. Varnsdorf? Ne, Rapid Vídeň

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku hrával převážně druhou ligu za Viktorii Žižkov, jako perspektivu mu taky nabízeli možnost přesunout se do Varnsdorfu. Jonas Auer, bývalý slávista, nakonec podepsal jinde, na tři roky v Rapidu Vídeň a čeká ho druhé předkolo Ligy mistrů proti Spartě. „Fotbal umí být občas nádherný,“ směje se jeho manažer Harrald Schiestl.



Rakušané ho považují za velkou naději své ofenzivy, je v oblibě reprezentačního kouče do 21 let Wernera Gregoritsche a právě přes zápasy za národní výběr zaujal i trenéra Rapidu Dietmara Kühbauera. Dnes kousek od Prateru Jonas Auer definitivně přestoupil do slavného vídeňského klubu. A čeká ho třeba druhé předkolo Ligy mistrů proti Spartě.

Přitom jeho kariéra se už ubírala trochu jiným směrem, na jiné úrovni. Když ho z dorostu St. Pöltenu vykoupila v létě 2018 Slavia, ihned ho poslala hostovat do druhé ligy na Žižkov. Tam strávil prakticky celou sezonu, načež ho vykoupila Mladá Boleslav. „Sešívaní“ si ale ve smlouvě ponechali pojistku ve smyslu snazšího zpětného získání dvacetiletého útočníka, pokud by výkonnostně akceleroval.

Jenže v Boleslavi příliš nenastupoval, tak loni v létě zase mazal na hostování na starý známý Žižkov. Za celou dobu, tedy za kompletní tři sezony strávené v Česku, dal Auer jeden soutěžní gól. V březnu 2019 Prostějovu…

Ani tak ale nezmizel z dosahu a dozoru rakouských klubů, pořád měl doma dobrou pověst, kterou si upevňoval výkony v jednadvacítce. Pod žižkovskou věž tedy během minulé sezony občas zamířili skauti z Admiry Wäcker a taky Rapidu, byli tam všehovšudy asi dvakrát.

První a silnější zájem měla Admira, sám Auer souhlasil s odchodem do Mödlingu, mezitím se ale nabízela i jiná varianta. „Jeden trenér, můj známý, mi navrhoval, že bych Jonase mohl přesunout do Varnsdorfu. Fotbal občas umí být nádherný,“ směje se hráčův manažer Harrald Schiestl tomu, jak se celý příběh vyvinul.

Na cestě autem do Mödlingu, tedy v době, kdy už byli Auer s Schiestlem rozhodnutí, že přijedou na klub podepsat přestup, se vše otočilo. Auerovi totiž pořád pípaly smsky od trenéra Rapidu Dietmara Kühbauera. „Jonas mi v tu chvíli řekl, že mění rozhodnutí, že chce do Rapidu, když viděl, jak velký zájem jeho trenér má,“ vypráví Schiestl.

S přestupem souhlasila Mladá Boleslav, ta dostane přibližně pět milionů korun, ale i Slavia, která se rozhodla nevyužít dodatek ve smlouvě se Středočechy a Rapid má posilu. Mladého útočníka, který si odbočil na tři roky do Česka.

A pokusí se zabojovat o Ligu mistrů. Proti Spartě.

Jonas Auer v Česku

červenec 2018: přestup ze St. Pöltenu do Slavie
září 2018 až červen 2019: hostování ve Viktorii Žižkov
červenec 2019: přestup ze Slavie do Mladé Boleslavi
srpen 2020 až červen 2021: hostování ve Viktorii Žižkov
červenec 2021: přestup z Mladé Boleslavi do Rapidu Vídeň

Viktoria Žižkov (2. liga): 36 zápasů/1 gól
Mladá Boleslav (1. liga): 6 zápasů/0 gólů


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud