10. května 2022 • 16:45

Reforma Ligy mistrů: víc zápasů i týmů, větší šance pro českého vítěze

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Kuchta utekl do sóla a přeloboval Fryštáka. Senzační gól, 0:1
SESTŘIH: Teplice - Liberec 2:0. Rozhodl Fila, strach o Kulenoviče
VŠECHNA VIDEA ZDE

V základní fázi fotbalové Ligy mistrů odehrají týmy po reformě od sezony 2024/25 osm zápasů místo dosavadních šesti. Unie evropských fotbalových asociací UEFA také rozhodla, že dodatečné čtyři z 36 účastníků elitní soutěže nebude určovat klubový koeficient, ale kolektivní výsledky zemí v předchozím ročníku. Větší šanci na účast bude mít vítěz české nejvyšší soutěže. Změny dnes schválil výkonný výbor UEFA ve Vídni. 



Nová podoba Ligy mistrů byla představena loni v dubnu krátce pote, co dvanáct velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, což UEFA ostře odsoudila. Elitářský projekt nakonec ztroskotal.

Jaké změny se chystají?

  1. Rozšíření počtu týmů z 32 na 36. Účastníci v základní fázi původně měli sehrát 10 zápasů, což nyní UEFA změnila na osm duelů v rozmezí deseti hracích týdnů. Hrát už se nebude ve skupinách, ale v ligovém formátu.
  2. Jedno dodatečné místo dostane soutěž figurující na pátém místě žebříčku UEFA (nyní francouzská liga).
  3. Rozroste se ze čtyř na pět zastoupení týmů z předkol mistrovské části Ligy mistrů, čímž se zvyšuje šance i pro vítěze české ligy.
  4. Od ročníku 2024/25 dostanou dvě ze čtyř dodatečných míst v Lize mistrů ty asociace, jejichž kluby v předchozím pohárovém ročníku dosáhly nejlepších výsledků. Pokud by toto pravidlo platilo už v této sezoně, získaly by pozice navíc Anglie a Nizozemsko. Z Premier League by se tak do Ligy mistrů dostalo pět místo současných čtyř mužstev. Původně mělo rozhodovat historické pořadí pětiletých klubových koeficientů UEFA, což ale vyvolalo kritiku kvůli zvýhodňování tradičních velkoklubů. Ty by měly určitou pojistku účasti v Champions League, i kdyby se jim daná sezona nepovedla.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud