24. září 2022 • 23:06

Česko - Portugalsko 0:4. Debakl a dno ve skupině. Schick zahodil penaltu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
40
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká komplikace. Čeští fotbalisté prohráli v domácím zápase Ligy národů A s Portugalskem jasně 0:4. Dva góly vstřelil Diogo Dalot, v závěru prvního poločasu zahodil penaltu po ruce Cristiana Ronalda útočník Patrik Schick. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se tak i kvůli výhře Švýcarů nad Španělskem propadli na poslední místo tabulky.



Mistři Evropy z roku 2016 v sestavě s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem rozhodli už v úvodním dějství, kdy se trefili Diogo Dalot a Bruno Fernandes. Těsně před poločasem neproměnil domácí Patrik Schick penaltu. Po přestávce se podruhé v zápase prosadil Dalot a skóre v 82. minutě uzavřel střídající Diogo Jota.

Reprezentanti utrpěli nejtěžší domácí porážku v samostatné historii. Vyšším rozdílem prohrál český tým od rozdělení federace jen v březnu 2019, kdy utrpěl debakl 0:5 v Anglii. O čtyři a více branek podlehl národní celek v samostatné historii teprve popáté.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali Portugalcům oplatit červnovou venkovní porážku 0:2 z Lisabonu, potřetí za sebou prohráli a neskórovali a před závěrečným duelem ve skupině si výrazně zkomplikovali pozici. Češi ztrácejí dva body na Švýcarsko, na jehož půdě se představí v úterý. K udržení v elitní skupině A potřebují zvítězit, nejhorší tým tabulky sestoupí do divize B.

Šilhavý stejně jako v minulých zápasech vsadil na systém se třemi stopery. V záloze překvapivě nastoupil Král, v útoku hrála dvojice z Leverkusenu Hložek s Schickem, který se vrátil do reprezentace téměř po roce. V sestavě Portugalců nechyběla největší hvězda a kapitán Ronaldo.

Kompletní známkování českého týmu si projděte zde >>>

Domácí před vyprodaným Edenem začali odvážně, v úvodu se dostali ke střelám Jemelka a Schick, ani jeden z nich ale nemířil přesně. Ve 13. minutě gólman Vaclík ve snaze odvrátit míč „zboural“ Ronalda, nejlepší střelec historie národních týmů při tom utrpěl krvavé zranění v obličeji, po ošetření se ale vrátil na trávník, což publikum ocenilo bouřlivým aplausem.

Na opačné straně pak musel být ošetřen i Schick, který na loňském Euru stejně jako Ronaldo vstřelil pět branek, i on ale pokračoval ve hře. Naopak stoper Brabec kvůli zranění musel střídat a ve 22. minutě ho nahradil Kúdela, hrající od nové sezony pouze indonéskou ligu.

Za tři minuty měl první velkou šanci Ronaldo, po přihrávce klubového spoluhráče z Manchesteru United Fernandese ale v ideální pozici netrefil míč. Po půlhodině mohli na opačné straně otevřít skóre domácí, Barák ale z hranice malého vápna hlavičkoval mimo.

Ve 33. minutě se prosadili Portugalci. Fernandesův přízemní centr prošel napříč vápnem, u lajny ho ještě stihl Leao a po jeho zpětné přihrávce skóroval střelou mezi Vaclíkovy nohy Dalot. Obránce Manchesteru United dal první gól za reprezentační „áčko“. Stejně jako při červnovém duelu v Lisabonu otevřel skóre pravý bek.

Na druhé straně proti Královi zasáhl gólman Costa. V druhé minutě nastavení první půle vítězové prvního ročníku Ligy národů zvýšili. Aktivní Fernandes se odpoutal od Krále a zblízka nepokrytý zužitkoval přihrávku z levé strany od Ruie.

Domácí ještě do pauzy měli velkou možnost na snížení. Srbský sudí Jovanovič po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil za Ronaldovu ruku ve vápně penaltu, s kterou ale aktuálně nejlepší střelec v české nominaci Schick v šesté minutě nastavení naložil špatně a balon poslal s lehkou tečí od břevna nad.

O reálnou šanci na zvrat přišli Šilhavého svěřenci sedm minut po přestávce. Za vápnem po Fernandesově přihrávce napřáhl Dalot, střelou k tyči zaskočil Vaclíka a připsal si druhou branku v utkání.

Portugalci, kteří na rozdíl od českého celku postoupili na mistrovství světa v Kataru, s přehledem kontrolovali průběh a přidali ještě jednu branku. Na roh si v 82. minutě naskočil Ronaldo a po jeho asistenci hlavou se zblízka prosadil střídající Jota. Češi prohráli s Portugalskem počtvrté za sebou. Šilhavého svěřenci přišli o dlouhou domácí neporazitelnost, která se zastavila na 11 zápasech.

Góly

Domácí:

Hosté: 33. Dalot, 45+2. B. Fernandes, 52. Dalot, 82. Jota

Sestavy

Domácí: Vaclík – Zima, Brabec (22. Kúdela), Jemelka – Coufal, Souček (C) (77. Kuchta), Král, Zelený (63. Vlkanova) – Barák (63. Ševčík), Schick, Hložek (63. Černý).

Hosté: Costa – Dalot, Dias, Danilo Pereira (84. João Mário), Rui – Carvalho (77. Palhinha), B. Fernandes (77. Nunes), Neves – Ronaldo (C), Leão (67. Jota), Be. Silva (67. Horta).

Náhradníci

Domácí: Staněk, Pavlenka, Kuchta, Kalvach, Havel, Tecl, Vlkanova, Kúdela, Ševčík, Černý

Hosté: Patrício, Sá, Djaló, Palhinha, Ramos, Nunes, Vitinha, João Mário, Horta, Jota, Neto, Mendes

Rozhodčí

Jovanović – Stojković, Mihajlović – Simović (všichni SRB)

Stadion

Návštěva

19 322 diváků

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Góly

Domácí: 55. Alba

Hosté: 21. Akanji, 58. Embolo

Sestavy

Domácí: Simón – Azpilicueta (87. Soler), Eric García, P. Torres, Alba – Gavi, Busquets (C), Pedri (70. M. Llorente) – F. Torres (63. Pino), Asensio (63. Iglesias), Sarabia (63. Ni. Williams).

Hosté: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodríguez (46. Steffen) – Freuler, Xhaka (C) – Sow (68. Zakaria), Shaqiri (68. Ndoye), Vargas (78. Aebischer) – Embolo (87. Seferović).

Náhradníci

Domácí: Sánchez, Raya, Morata, Koke, Llorente, Guillamón, Gayá, Pino, Rodri, Soler, Williams, Iglesias

Hosté: Omlin, Mvogo, Seferović, Mbabu, Steffen, Aebischer, Cömert, Itten, Frei, Schär, Ndoye, Zakaria

Karty

Hosté: Akanji

Rozhodčí

Turpin – Danos, Gringore

Stadion

La Romareda, Zaragoza

Vstoupit do diskuse
40

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud