11. února 2018 • 04:45

Čech inkasoval, v derby byl nejlepší. Nebýt jeho, přišel by debakl, chválí ho

Autor: hnh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zachránil Arsenal od debaklu, přesto trávník opouštěl se sklíčeným výrazem. Brankář Petr Čech získal navzdory sobotní prohře s Tottenhamem 0:1 ocenění pro nejlepšího muže londýnského derby. Ačkoliv své mužstvo v klíčových momentech podržel, kvůli inkasované brance si sáhl na smutný kariérní rekord. V Premier League nedokázal udržet čisté konto už devět utkání v řadě, což se mu stalo poprvé od příchodu do Premier League v roce2004.



Už samotný úvod derby s Tottenhamem se Čechovi povedl náramně. V deváté minutě vyškrábl tečovaný centr, který směrem do vlastní branky tečoval obránce Shkodran Mustafi. Následně českého gólmana ve 29. minutě řádně vystrašil Kane, jenž se zjevil osamocený na malém vápně. Naštěstí pro Arsenal však mířil nad.

Jako kdyby však první varování obraně „kanonýrů“ nestačilo. Ve 49. minutě totiž Harry Kane přeskočil Laurenta Koscielnyho a Čech na jeho hlavičku z malého pokutového území nemohl mít nárok.

Od té chvíle však český gólman v brance čaroval. Nejprve v 54. minutě vychytal dělovku Kanea, který pálil ostře z voleje, a jen o chvilku později Arsenal zachránil znovu, když nad břevno vytěsnil ránu Christiana Eriksena z volného přímého kopu.

V poslední dvacetiminutovce se do gólové šance prodral Érik Lamela, ovšem i na jeho únik z levé strany Čech pohotově zareagoval. Neúspěšně střílel i Kieran Trippier z prudkého voleje. Byl to tak právě český gólman, jenž „kanonýry“ zachránil od debaklu ve Wembley, kam dorazila rekordní návštěva v historii Premier League.

Na londýnské derby si našlo cestu 83 222 fanoušků, kteří sledovali, jak si český gólman pohotovými zákroky vybojoval ocenění muže utkání podle BBC. "Největší hvězda Arsenalu. Ospravedlnil svojí nominaci několika dobrými zákroky a zabránil Spurs, aby zvítězili větším rozdílem," vyzdvihl ho jako nejlepšího hráče hostů také Daily Mail.

SESTŘIH Premier League: Tottenham - Arsenal 1:0. Nebýt Čecha, porážka byla vyšší
Video se připravuje ...

Navíc jej chválili i fanoušci. „Čech působí brilantně, zatímco v naší obraně nastává absolutní chaos. Kéž by se planety znovu spojily,“ glosoval na Twitteru jeden z fanoušků Arsenalu. Narážel tak na předchozí hrubku Čecha z duelu se Swansea (1:3).

„První gól byl klíčovým a my jsme ho obdrželi. Oni měli ještě dvě nebo tři dobré příležitosti, při nichž mohli skórovat. Ve finální části hry jsme měli vyrovnat na 1:1. Celkově máme smíšené pocity, protože vzhledem k našim dlouhým pasážím v prvním poločase bychom s trochou více kvality ve finální fázi vyhráli,“ prohlásil kouč Arséne Wenger.

Navzdory smířlivému hodnocení to však na hřišti vypadalo poněkud jinak. Tottenham vyslal na branku Arsenalu dohromady 18 střel, zatímco „kanonýři“ pálili jen šestkrát. 

„Zápas měl být podle mě rozhodnutý už o poločase. Selhali jsme v příležitostech při protiútocích, které při našich kvalitách musíme řešit finálními míči a proměňovat. Ve druhé polovině jsme měli prohrát víc než o gól,“ uznal slabý výkon trenér Arsenalu.

Prohrou v derby se ovšem Arsenalu vzdaluje ztráta na čtvrtou příčku, zajišťující účast v Lize mistrů. „Nyní bude o dost těžší skončit v první čtyřce, ale musíme o ni bojovat. Z výsledku jsem opravdu zklamaný, jelikož prioritou zůstává dostat se do Ligy mistrů z Premier League. Nejsem velkým fanouškem postupu z Evropské ligy. Myslím, že to není správné. Ale jde o možnost, kterou musíme zkusit. Prioritou však zůstává postup z Premier League,“ uzavřel Wenger smířlivě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud