10. července 2018 • 10:15

Cena za Ronalda? Juventusu pomůžou splátky, zní ale i kritika z automobilky

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší přestupová sága roku vrcholí. Cristiano Ronaldo si má ve 33 letech vyzkoušet novou výzvu v italské lize a čistě bílý dres Realu Madrid vyměnit za pruhovaný trikot náležící turínskému Juventusu. Gigant, který vyhrál Serii A sedmkrát v řadě, utratí za portugalskou hvězdu částku, která bude pro klub rekordní. Její platba ale nebude jednorázovou, a rozhodně ne jednoduchou, záležitostí.



Dosud nejvyšší obnos peněz, který „Stará dáma“ utratila za příchozího hráče, bylo 90 milionů eur (2,34 miliardy korun) za Gonzala Higuaína. Této částce se nikdo jiný nepřiblížil, i druhý hráč v pomyslném žebříčku, Gianluigi Buffon, přišel za částku téměř poloviční (52 milionů eur, tedy 1,35 miliard korun). Ronaldo se teď tenhle rekord chystá překonat.

Jeho cenovka zní 100 milionů eur, což v korunách vyjde na 2,6 miliardy. Juventus takový obnos nepředá madridskému klubu najednou, aby náhodou nedošlo k porušení pravidel finanční fair play. Částka bude rozdělena na čtyři totožné díly a splácena v celém průběhu hráčovy smlouvy s turínským klubem. Juventus v posledních letech vykazuje zisk, náklady ale stoupají a jednorázová platba za Ronaldovy služby by s nimi mohla zásadně zamávat.

Italský mistr by byl cílem vyšetřování kvůli finanční fair play jen v případě, že by rozdíl v utracené a získané částce byl vyšší než sto milionů eur. To je nepravděpodobné, především proto, že s Higuaínovým rekordem by se z Allianz Stadium měl pakovat i sám argentinský hráč. Jeho odchod by podle odhadů měl vynést přinejmenším 60 milionů eur (1,56 miliardy korun).

Fanoušci v Turíně už začali vyrábět dresy Cristiana Ronalda
Fanoušci v Turíně už začali vyrábět dresy Cristiana Ronalda

Velkou zátěží ale nebude jen přestupová částka, ještě víc se účet klubu prohne kvůli Ronaldovu platu. Portugalská ikona má každý rok vyinkasovat 30 milionů eur (780 milionů korun) a být nejlépe placeným hráčem italské ligy. Klíčem k zaplacení všech výdajů za pětinásobného vítěze Zlatého míče má být automobilka Fiat. Rodina Andrey Agnelliho, prezidenta klubu, v ní vlastní zhruba třetinový podíl. Fiat na přestup i výplatu výrazně přispěje, Ronaldo by se na oplátku měl stát tváří jejich značky, pod níž spadá i Ferrari.

Zapojení známé automobilky v transferu má ale své kritiky, a to přímo zevnitř firmy. „Nejdřív Higuaín, a teď Ronaldo? To je škoda, že zaměstnancům Fiatu se deset let nezvýšily výplaty,“ postěžoval si před několika dny Gerardo Giannone, který pracuje na pobočce v italském městě Pomigliano d’Arco.

„Cristianovým platem by mohli každému pracovníkovi ve Fiat Group přidat 200 eur. Za posledních deset let jsme ztratili 10,7 procent peněz kvůli inflaci, ale náš zaměstnavatel za rok utratí 126 milionů eur za sponzorství, 26,5 milionů z toho jen pro Juventus,“ dodal nespokojený muž.

Příchod 33leté superstar samozřejmě není jen o výdajích, marketingová síla kapitána úřadujících mistrů Evropy by měla Juventusu přihrát i zajímavé sponzory a samozřejmě zisk z prodeje Ronaldových dresů. Podle odhadů médií by se zisky od partnerů a z prodeje upomínkových předmětů měly zvednout o 30 procent.

Italský kouč Marcelo Lippi, toho času šéf lavičky čínského národního týmu, tuší, že Ronaldo nebude poslední superhvězdou, která si to do Turína namíří. "Ekonomický aspekt jeho přestupu je ten poslední problém. Cristiano bude ještě tři, čtyři roky hrát na nejvyšší úrovni, s tím musí být spokojení. A pokud přijde, jistě přiláká i další šampiony," vidí pozitiva nejlépe placený trenér světa.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud