Karel Häring
20. ledna 2012 • 04:00

Madridský stoper Pepé, co šlápl Messiho. "Idiot" se špatnou pověstí

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Souboje Realu Madrid a Barcelony obvykle vyprodukují hrdiny, o kterých se po utkání nejvíc mluví. To středeční v úvodním čtvrtfinále Španělského poháru (1:2) se vymykalo, mělo totiž jednoho velkého antihrdinu – Portugalce Pepeho. Za dupnutí na ruku Lionela Messiho sklidil kritiku i z vlastních řad. Trenér José Mourinho nevyloučil trest.



Na internetu mu přezdívají „zvíře“. Wayne Rooney, útočník Manchesteru United, ho za stupidní zákrok na Messiho nazval idiotem. Osmadvacetiletý Portugalec Pepe je výborný obránce, ale i hráč, jehož sbírka zkratů – a na YouTube je precizně zdokumentovaná – se utěšeně rozrůstá.

Mezi desítkou nejčtenějších článků na marca.com, serveru nejsledovanějšího sportovního deníku ve Španělsku, se včera odpoledne pět z nich (zároveň první tři) týkalo Pepeho.

Současní i bývalí hráči na sociální síti Twitter publikovali své názory, případně si je vyměňovali.

Víc než samotná výhra Barcelony na hřišti Realu v úvodním utkání čtvrtfinále Španělského poháru (2:1) je zajímala situace z 68. minuty.

Rozběhnutého Messiho zastavil „žlutým“ faulem Callejón. Když geniální Argentinec seděl na zemi, prošel kolem něj Pepé, aby u sudího protestoval proti karetnímu trestu. Hvězda Barcelony se najednou začala svíjet na zemi. Kamery ukázaly proč. Portugalský obránce mu šlápl na ruku, a jak ukázaly záznamy, téměř jistě nešlo o náhodu. Dupnutí, aniž by k tomu měl důvod, bylo evidentní.

VIDEO: Takhle Pepé dupnul na ruku Messimu v utkání Realu s Barcelonou

Sudí Muňíz Fernández jeho počínání přehlédl, čímž ho uchránil od sedmé červené karty v dresu Realu! Ale je pravděpodobné, že osmadvacetiletý obránce trestu neunikne. Možná přijde i od zaměstnavatele. „Pokud to bylo úmyslné, pak je to hodné trestu,“ prohlásil po utkání kouč Realu Madrid José Mourinho.

Hráči Barcelony měli jasno. „Bylo to brutální,“ komentoval situaci záložník Xavi Hernández a Dani Alvés připomněl, že něco podobného už Pepe provedl v minulosti. „Pravda je taková, že se to nestalo poprvé.“

Zastání nenašel defenzivní univerzál ani v médiích, která jsou obvykle promadridská. „Neakceptovatelné Pepeho dupnutí na Messiho,“ napsal list Marca hned na titulní straně a v hodnocení hráčů mu udělil – jako jedinému nejnižší známku 0.

„Už po čtvrthodině hry měl kartu a zápas samozřejmě nedohrál. Mou ho vystřídal dřív, než ho Muňiz vyloučil za jeho hrubé chování. Madrid si nemůže dovolit, aby měl takového hráče.“

Jsi idiot, vzkázal Pepému Rooney

Nejdále zašel Wayne Rooney. Útočník Manchesteru United napsal na Twitteru: „Pepe. Jaký idiot.“ Jeho ostrá reakce vyprovokovala i zastánce kritizovaného obránce.

„Rooneymu se směju. Andělů je plno, ale v nebi. Jestli chce být svatý, měl by jít příkladem. Chybovat je lidské,“ vzkázal mu Guti, bývalá hvězda Realu, zjevně v narážce na říjnovou červenou kartu, kterou anglický reprezentant v kvalifikaci EURO s Černou Horou dostal poté, co po ztrátě míče seknul nohou po protihráči.

V jedné věci se Guti mýlí. Chybovat je sice lidské, jenže v případě Pepeho nejde o výjimku. „Nejslavnější“ kousek předvedl v dubnu 2009. Před koncem utkání s Getafe stáhnul ve vápně za stavu 2:2 unikajícího Javiera Casquera.

Jakmile soupeř upadl, nakopl ho do nohy a vzápětí mu nepovedeným nakopnutím kolíky přejel přes záda. Když se přišel omluvit, chytil ležícího hráče za vlasy a lehce, ovšem evidentně mu kolenem tlačil na záda.

Pepé zbytečný faul nepředvedl poprvé, podívejte se na sestřih...

To už se seběhli soupeři a snažili se ho odtáhnout. Během strkanice ještě dvakrát Casquera přišlápl – a jednomu ze soupeřů dal pěstí. Tahle přehlídka brutálních a zákeřných zákroků shrnutá do několika vteřin vynesla Pepemu desetizápasový trest.

Jak k tomu číslu komise došla? Jeden byl za faul na Casquera, čtyři za hrubé chování vůči stejnému hráči, čtyři za napadení dalšího protivníka a jeden za urážku sudího.

Pepe toho má na svědomí víc. Loni na jaře se přetřásal jeho faul na Alvése v semifinále Ligy mistrů, za který viděl červenou kartu. V lize si mimo jiné dvakrát vyšlápl na svou „oblíbenou“ oběť – Messiho.

V jednom případě mu pořádně prošlápl kotník, podruhé ho trefil do hlavy. Ve finále Španělského poháru po vítězném gólu Cristiana Ronalda opakovaně urážlivě gestikuloval směrem k příznivcům Barcy.

Nicméně incident ze středečního večera může mít pro sedmatřicetinásobného reprezentanta nepříjemné následky nejen v podobě trestu, ale i budoucího účinkování v klubu.

Cristiano Ronaldo (uprostřed) slaví se svými spoluhráči Sergio Ramosem (vlevo) a Fabio Coentraem první gól El Clásika v rámci čtvrtfinále Španělského poháru
Cristiano Ronaldo (uprostřed) slaví se svými spoluhráči Sergio Ramosem (vlevo) a Fabio Coentraem první gól El Clásika v rámci čtvrtfinále Španělského poháru

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud