Jan Podroužek
28. dubna 2014 • 04:56

Poslední vzkaz Vilanovy (†45): Děkuji Barceloně, děkuji vám všem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno kolem spolkne černý smutek. Třináct bílých hus v pohádkové zahradě zanikne za tmavou clonou. I uličky barcelonské katedrály sv. Kříže a sv. Eulálie. Jen zlatavé zdobení zůstane dobře vidět. Tady se v osm hodin večer uskuteční smuteční obřad. Pohřeb zesnulého trenéra Tita Vilanovy, který v pátek podlehl rakovině příušní žlázy.



Plakali všichni jeho bývalí svěřenci. Všichni jeho někdejší kolegové. Kdo ho jen poznal, sklopil zrak do země a nad tou strašnou zprávou uronil na jeho památku pár slz. Mrtvého Tita Vilanovu dnes večer pohřbí celé Katalánsko.

V barcelonské katedrále mu dá obrovský zástup blízkých a fanoušků poslední polibek, jak napsal na Twitter Andrés Iniesta, hvězda katalánského velkoklubu, která pod Vilanovou nastupovala v sezoně 2012/2013.

„Byl jste a budete příkladem, jsem hrdý, že jsem byl součástí vašeho života. Nikdy na to nezapomenu. Odpočívej v pokoji, trenére. Líbám.“ Takhle Iniestův vzkaz vypadal. A vypadají tak i další vzpomínky ostatních kolegů španělského záložníka.

Minuta ticha za Vilanovu

Zápasy španělské La Ligy kvůli Vilanovovu úmrtí začínaly minutou ticha. Totéž dnešní dohrávka Celta Vigo–Valladolid od deseti večer. Ve Španělsku teď probíhal třídenní smutek a skončí pohřbem v katedrále sv. Kříže a sv. Eulálie.

Pomerančovníky na dvoře sv. Jiří ztmavnou. I třináct bílých hus, které podle legendy hýkají vždy ve chvíli, kdy se na město žene nebezpečí. Možná byly slyšet i v pátek těsně před Vilanovovou smrtí…

V téhle barcelonské katedrále se pohřeb 45letého trenéra uskuteční. U hlavního oltáře promluví poprvé i jeho rodina, která dosud žádala média o klid. „Tito bral svůj souboj s rakovinou velmi osobně, bral ho jako svůj vlastní boj. Proto nás i před svou smrtí požádal, a my to chtěli dodržet, abychom ho nechali odpočívat a sami nepodstupovali během prvních dní rozhovory. Milovali jsme ho, prosím respektujte naše soukromí,“ vzkázali Vilanovovi nejbližší. Dnes večer na svého manžela, otce a sourozence zavzpomínají.

Děkuji Barceloně, děkuji vám všem

Rakovina příušní žlázy se u katalánského kouče objevila poprvé na podzim 2011. To ještě působil u barcelonského béčka. V prvním boji vyhrál, v dubnu 2012 ho dokonce tehdejší prezident Sandro Rosell uvedl jako nastupujícího trenéra áčka po odcházejícím Pepu Guardiolovi. O osm měsíců později ale nemoc propukla znovu. Vilanova se pak s fanoušky i klubem definitivně loučil v dojemném dopise. Už věděl, že se k trenéřině nikdy nevrátí…

„Nemůžu tenhle dopis uzavřít tak, aniž bych novému kouči nepopřál mnoho úspěchů s nejlepším týmem na světě. Děkuji Barceloně. Děkuji vám všem. Tito Vilanova.“ Tak zněl vzkaz…

Dnes večer si ho fanoušci a blízcí připomenou. Že byl ryzím mužem. Že s Barcelonou v sezoně 2012/2013 nastartoval ligový ročník jako nikdo před ním v klubu. A až pieta v katedrále skončí, na minutu se ještě ztiší stadion ve Vigu. V dohrávce La Ligy.

A Tito Vilanova odejde.



Fanoušci uctívají památku zesnulého kouče Tita Vilanovy, který v 45 letech podlehl v pátek rakovině
Fanoušci uctívají památku zesnulého kouče Tita Vilanovy, který v 45 letech podlehl v pátek rakovině

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud