21. května 2018 • 13:47

227 dní a finále! Vegas spasil nechtěný rodák, Fleury dal pokyn rušit kletbu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

227 dní. To je doba, která uplynula ode dne, kdy Las Vegas Golden Knights odehráli první zápas v NHL a kdy postoupili do finále Stanley Cupu. Během tří kol bitev o nejcennější hokejovou trofej zatím zaznamenali jen tři prohry a ve Finále konference si s Winnipegem poradili poměrem 4:1 na zápasy. Poslední výhru 2:1 zařídil bijec Ryan Reaves, rodák právě z Winnipegu, pro kterého šlo o první trefu v barvách Golden Knights vůbec.



Do týmu Golden Knights se rváč Reaves dostal až 23. února po trejdu z Pittsburghu. V sestavě se neobjevoval pravidelně, například do play off zasáhl až v posledním utkání druhého kola proti San Jose, ale od té doby už byl pevnou částí. Porozuměl si v útoku s dalšími pracanty Tomášem Noskem a P.-E. Bellemarem a teď byl oceněn.

„Už to je nějaká chvíle co jsem dal gól," řekl jedenatřicetiletý útočník, který se naposledy trefil ještě za Penguins 15. února a v play off za St.Louis v roce 2015.

Gól si užil se svými spoluhráči, ale hala, která pro něj je vlastně zčásti domácí, ho slušně vypískala. Ale jemu se to líbilo. „Byla to zábava," řekl po zápase s úsměvem. „Pár mých bratranců a taky můj nejlepší kamarád sem přišli v bílém triku Jets, takže ti si to ode mě ještě vyslechnou," smál se v rozhovoru pro NHL.com silák, který se sám nazývá nejsilnějším mužem celé soutěže.

Golden Knights se stali šestým mužstvem v historii NHL, jenž dokázalo dojít do finále Stanley Cupu při své první účasti v play off a teprve druhým, kterému se to povedlo v historicky první sezoně. Jenže Toronto Arenas to dokázali v roce 1918 a St.Louis Blues v roce 1968, tedy za trochu jiných podmínek...

VIDEO: Sestřih utkání Winnipeg - Las Vegas

Winnipeg v základní části neprohrál ani jednou tři zápasy v řadě, ale teď s Vegas padl hned čtyřikrát za sebou. „Hráli skvěle, přišel zkrátka jejich čas. Když se na to podívám, myslel jsem si, že my jsme měli ten nejlepší tým, ale série hraná na čtyři vítězná utkání to vždycky ukáže dost jasně," řekl v kabině zklamaný kapitán mužstva Blake Wheeler.

Hráči Vegas do ligy vletěli jako divoká voda a od fantastického startu vlastně nikdy nepolevili. Tým vedený uznávaným (na Floridě mají asi jiný názor) trenérem Gerardem Gallantem neskutečně pokračuje i ve vyřazovací části, kde z patnácti utkání prohrál pouze tři.

Dokonce se i nebojácně vrhl na Clarence S. Campbell Trophy, tedy cenu pro vítěze Západní konference, na kterou často vítězové z pověrčivosti nesahají. Tým Las Vegas nemá kapitána, ale jeho lídrem v kabině je rezident Deryk Engelland, a ten dostal jasný povel od Marca-Andre Fleuryho. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem z posledních dvou let totiž viděl to samé dělat Sidney Crosbyho a nezdálo se, že by urazil paní štěstěnu...

Fleury tentokrát pochytal 31 střel a znovu chytil několik jasný šancí. V kuloárech už se jeho jméno začíná skloňovat při debatách o Conn Smythe Trophy, tedy ceně udělované nejlepšímu hráči play off. Nedá se říct, že by si ji nezasloužil. Sám celou situaci nicméně bral s tradičním humorem a úsměvem na tváři. Na otázku jak se mu líbí tričko s nápisem "Stanley Cup finals" odpověděl celkem jasně: „Jedno slovíčko bych ještě škrtnul," řekl třiatřicetiletý Kanaďan.

S humorem pokračovali ale také ostatní členové kabiny, například nejlepší střelec klubu v základní části William Karlsson. Ten byl dotazován jak přesně vypadal jeho dětský sen o finále Stanley Cupu. Na koho si v dětství hrál a jak chtěl finále vlastně dosáhnout. „No víte, už jako malý jsem měl tričko Golden Knights a snil přesně o tomhle momentu," řekl a rozesmál zpovídajícího žurnalistu.

Jinak bylo ale vše při starém, v šatně radost a spokojenost, ale také pokora a mentální příprava na pár posledních kroků. Nikdo by si před rokem nevsadil na podobný příběh a Vegas teď chybí jen čtyři výhry k něčemu, co se směle dá nazývat sportovním zázrakem!

Cíl je ale jasný a tým si ho drží od začátku sezony. „Budeme dělat to, co nám jde nejlépe - ukazovat lidem, že se mýlili," řekl Jonathan Marchessault.

Góly

Domácí: 17:14. Morrissey

Hosté: 05:10. Tuch, 33:21. Reaves

Sestavy

Domácí: Hellebuyck (S. Mason) – Byfuglien (A), Morrow, Trouba, Morrissey, T. Myers, D. Kulikov – Wheeler (C), Scheifele (A), Connor – Laine, Stastny, Ehlers – Roslovic, Little, Perreault – Armia, Lowry, B. Tanev.

Hosté: M.-A. Fleury (Lagacé) – Schmidt, McNabb, Engelland (A), Theodore, C. Miller, Sbisa (A) – R. Smith, W. Karlsson, Marchessault – Perron (A), Haula, Neal – Tuch, Eakin, Carpenter – Reaves, Bellemare, Nosek.

Rozhodčí

Furlatt, Sutherland – Cherrey, Amell

Stadion

Bell MTS Place, Winnipeg

Lídr mužstva Deryk Engelland přebírá cenu pro vítěze Západní konference, nebál se trofeje i přes pověry dotknout
Lídr mužstva Deryk Engelland přebírá cenu pro vítěze Západní konference, nebál se trofeje i přes pověry dotknout

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud