16. května 2013 • 04:00

Achtung! Švýcaři z posledních pěti duelů zdolali Čechy třikrát!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarsko umí, tak na to pozor pánové, musejí si říkat před čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa (hraje se od 14:45) čeští hokejisté. Kromě toho, že už zemi Helvétského kříže na tomhle šampionátu jednou podlehli, varují tým trenéra Aloise Hadamczika i statistiky. Češi z posledních pěti duelů vyhráli jen dva.



Leckdo se může utěšovat tím, že Švýcarům dojde ve čtvrtfinále dech, nebo u nich převládne uspokojení z toho, že v základní skupině jen vyhráli a budou mít hlavu v oblacích.

„Jejich výsledky vzbuzují respekt a není náhoda, že si na tomhle turnaji dosud vedli tak dobře,“ uvědomil si ale před důležitou bitvou český útočník Petr Hubáček.

Tým kanadského kouče Seana Simpsona, to nejsou žádná ořezávátka. Podle statistik lze navíc usoudit, že švýcarský styl Čechům zrovna nesedí. Na MS vyhráli Švýcaři poslední dva duely...

Při pohledu na posledních pět utkání vše začíná sice dobře, výhrou v Ambri 3:1, jenže to šlo o přípravný zápas. O měsíc později, v květnu 2010 na MS v německém Manheimu, už Češi prohráli 2:3 a byli v šoku.

V další sezoně bylo Švýcarsko sokem českého týmu dvakrát, ale nikoliv na MS. I tak se zrodily dva těsné výsledky. V Litvínově nejprve Češi vyhráli 1:0, aby o den později na stejném místě prohráli 2:3.

Poslední duel mají fanoušci ještě v živé paměti. Švýcaři vyškolili český tým v základní skupině letošního světového šampionátu ve Stockholmu, když vyhráli 5:2.

Památné zápasy se Švýcary na MS

Mannheim 2010 2:3
Dopadli na dno, ale po téhle porážce už jen stoupali vzhůru a nakonec získali titul mistrů světa. Ještě předtím český tým poprvé podlehl Norsku, zdolal Švédy, ale Švýcaři ho zase srazili dolů. Češi jen dotahovali, v 35. minutě snížil Blaťák na 2:3, nikdo další však už Gerbera nepřekonal.



Curych 1998 4:0
Po senzaci v Naganu pronásledovaly tým s 12 olympijskými šampiony zdravotní problémy. Ve skupině vyhrál všechno, v semifinále na dva zápasy mu však po výsledcích 1:4 a 2:2 zahradili cestu dál Finové. Po bezbrankové první třetině však Češi souboj o bronz zvládli bez problémů.

Praha 1992 5:2
Vyrovnání Finů v samém závěru semifinále a porážka na nájezdy zanechaly hořkou pachuť, poslední společný výběr Čechů a Slováků však doma nakonec obstál se ctí. Ve druhém duelu se Švýcary v turnaji byl po dvou třetinách stav 2:2, nicméně nakonec z toho byl přece jen bronz.

Turku 1991 3:4
První porážka se Švýcary na velkém turnaji v poválečné historii a první od roku 1946 jen dokreslila trápení, jímž výběr ČSFR procházel. V základní skupině národní tým zvítězil 4:1, do bojů o medaile však nepostoupil a prohra ve skupině o 5. až 8. místo znamenala 6. příčku za domácími Finy.



Praha 1972 19:1
Vstup jako hrom! Československo v prvním zápase uštědřilo outsiderům elitní skupiny nejtěžší porážku v turnaji, čtyřmi góly se zaskvěl Nedomanský, po hattricku dali Jiří Holík a Haas. I výhra ve druhém kole 12:2 stála za to, tým si proklestil cestu k prvnímu titulu mistrů světa po 23 letech.

Více o utkání Česko-Švýcarsko čtěte ve čtvrtečním deníku Sport.

Jiří Hudler v utkání se Švýcarskem vyrovnal na 2:2, nakonec ale musel strávit porážku českého týmu 2:5
Jiří Hudler v utkání se Švýcarskem vyrovnal na 2:2, nakonec ale musel strávit porážku českého týmu 2:5

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud