5. května 2014 • 09:01

Finové nominovali na MS, z NHL mají jen Rinneho a Jokinena

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska se představí na mistrovství světa v Minsku se dvěma posilami z NHL a se sedmi bronzovými medailisty z únorových olympijských her v Soči. Kouč Erkka Westerlund má v kádru z prestižní zámořské soutěže jen gólmana Pekku Rinneho z Nashvillu a útočníka Olliho Jokinena z Winnipegu.



Pětatřicetiletý Jokinen byl i v Soči, kde nechyběli také další forvardi Jori Lehterä z Novosibirsku, Petri Kontiola z Čeljabinsku, Leo Komarov z Dynama Moskva, Juhamatti Aaltonen z Kärpätu Oulu a Jarkko Immonen s obráncem Juusoem Hietanenem z Nižního Novgorodu. Aaltonen, Immonen a Komarov mají také zlato z mistrovství světa z roku 2011.

Jokinen se chystá na mistrovství světa už pojedenácté, startoval i čtyřikrát na olympijských hrách. Pod pěti kruhy slavil i stříbro v roce 2006 a bronz 2010, na světových šampionátech posbíral dvě stříbra a tři bronzy. Startoval i na Světovém poháru v roce 2004, kde Finové prohráli až ve finále s Kanadou. Rinne se představí na světovém šampionátu po čtyřleté pauze potřetí.

V neděli po Oddset Hockey Games ve Stockholmu opustili kádr obránce Ville Pokka z Kärpatu Oulu a útočníci Eetu Pöysti z Blues Espoo, Michael Keränen z Ilvesu Tampere, Juha-Pekka Hytönen ze švýcarského Lausanne i devatenáctiletý Teuvo Teräväinen. Ten strávil celou sezonu v Jokeritu Helsinky, pak sehrál tři zápasy v NHL za Chicago a byl krátce i na farmě v Rockfordu v nižší AHL.

Na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour, který Finové vyhráli stejně jako celý podnik, chyběli z konečné nominace jen Jokinen, Aaltonen a Miikka Salomäki. Jednadvacetiletý útočník strávil celou sezonu v AHL ve farmářském týmu Nashvillu Milwaukee, který ve čtvrtek vypadl v 1. kole Calder Cupu.

Finové vstoupí do mistrovství světa v sobotu proti Lotyšsku, v dalších zápasech základní skupiny B narazí na Rusko, Německo, Bělorusko, Švýcarsko, Spojené státy americké a Kazachstán.

Nominace hokejistů Finska na mistrovství světa v Minsku (9.-25. května):

Brankáři: Juuse Saros (Hämeenlinna), Mikko Koskinen (Novosibirsk/KHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL),

obránci: Jere Karalahti (Jokerit Helsinky), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Oskari Korpikari (Pelicans Lahti), Jyri Marttinen (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Ville Lajunen (Färjestad/Švéd.), Tuukka Mäntylä (Novokuzněck/KHL),

útočníci: Tommi Huhtala, Tomi Sallinen (oba Blues Espoo), Juhamatti Aaltonen (Kärpät Oulu), Pekka Jormakka (Tappara Tampere), Iiro Pakarinen (IFK Helsinky), Jarkko Immonen (Nižnij Novgorod/KHL), Olli Jokinen (Winnipeg/NHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Jori Lehterä (Novosibirsk/KHL), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Miikka Salomäki (Milwaukee/AHL), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL), Petteri Wirtanen (Doněck/KHL).

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud