Pavel Bárta
22. února 2013 • 14:19

NAGANSKÝ DENÍK: Šachmat Rusům, zbývalo porazit Marťany

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paní Jágrová v tom není sama. Když sleduju 15 let staré záběry z Nagana, taky mám obavy, že to Rusové otočí, že se to nějak zvrtne. Tehdy na novinářské tribuně jsem ten pocit neměl. Finále, to byl šachmat s úžasným rozuzlením. Pavel Bure, který předtím nasypal Finům pět gólů, si neškrtl, ať skákal, jak chtěl. Fjodorov zlobil víc, ale celkově Češi drželi Rusy u huby a nic moc jim nedovolili.



Sami nastřelili dvě tyčky. Tu první v polovině utkání Jaromír Jágr. Snad poprvé v životě se radoval, že nedal gól. „Možná bychom začali moc brzy bránit,“ culil se po zápase.

Před Svobodovou trefou jsem měl zvláštní tušení. Nebo to bylo zbožné přání? Prostě mě napadlo, že ten gól dá Martin Procházka, jako dva roky nazpátek na šampionátu ve Vídni. Každopádně, když šel na led, zapnul kolega Václav Cibula kameru. Má to tam.

Svobodův příběh byl ale ještě silnější. Turnaj století, nejkrásnější triumf v dějinách pečetí bývalý emigrant. V  reprezentaci je poprvé, český pas mu do Nagana přivezl Ivan Hlinka. K tomu to příjmení, finále s Ruskem…„Nelze se modlit ke stejnému bohu,“ pronesl po finále trenér Jurzinov.

Asi chtěl říct, že osud nemůže být milosrdný ke všem. Ale Češi mu šli naproti víc. „Ještě, že jsme tam měli dvacet obránců a Haška. Příště pište Jágr 68 D jako defense,“ smál se ten, o němž Ivan Hlinka pronesl, že takhle bránil naposledy v žácích.

„A teď už porazit jen Marťany,“ vysypal ze sebe dojatý Sláva Lener. Na střídačce brečel, stejně jako Hlinka. I tenhle ostřílený mazák měl slzy v očích. „Ty vole, oni to vyhráli?!“ přesvědčovali jsme se sporťákem Zdeňkem Paulem jeden druhého.

Celou noc jsme drtili písmenka a po šichtě si někdy nad ránem sedli u piva. Pořád nám to nedocházelo. Jak je to vůbec možný? Nebo se nám to jen zdá? Ale ono se to vážně stalo. Jo, bylo to přesně tak.

CO ZAZNĚLO

„Petr si ten slavný gól za nelehkou kariéru zasloužil. A já si poprvé v životě myslel, že mě sejme infarkt.“
Karel Svoboda, pyšný otec střelce zlatého gólu

„Seděl jsem v hledišti obklopen samými Rusy. A ten rozhodčí, to nemohl být Kanaďan, ale taky Rus… A to je na mě moc Rusů najednou.“
A znovu Karel Svoboda, tentokrát o nervozitě na tribuně plné soupeřů

„Musím se omluvit Ríšovi Šmehlíkovi za to, jak jsem ho po zápase trefi l hokejkou pod oko. Inu, to je hokejový život…“
Dominik Hašek přivítal prvního gratulanta nečekanou ránou

„Chtěl bych poděkovat českým fandům, do jedné hodiny do rána jsem četl jejich faxy. Všichni jsme věděli, že v tom nejsme sami!“
Vládce turnaje století nemohl zapomenout na celorepublikové šílenství

„To byly pořád úvahy, jestli na to Růžička má a jestli to ujezdí. Bylo mi z toho blbě. Ale teď jsem šťastnej.“
Vladimír Růžička si oddechl, řadu expertů (ale třeba i Dominika Haška) přesvědčil, že na to má

„Mně to vítězství zatím nějak nedošlo a snad mi to dojde až v Praze, kde to oslavíme s našimi fandy. Přiznám se, že mě to nijak nechytlo, stejně jako mě nechytly moje první dva Stanley Cupy.“
Jaromír Jágr se netrefi l proti Kanadě ani Rusům a to ho mrzelo

„Já na vás nechci dělat chytrýho, taky jsem dal v kabině kapku šampaňskýho a do toho šoupnul vodku, ale co víc si trenér může přát? Porazili jsme celý hokejový svět, Ameriku, Kanadu i Rusko.“
Ivan Hlinka, jindy chlap jako křemen, byl naměkko

„Je to celkově můj osmnáctý největší úspěch.“
Hlinkova oblíbená ironie pobavila novináře, od nichž rychle utekl do kabiny

České hymně naslouchají (zleva) Robert Lang, Dominik Hašek a Richard Šmehlík
České hymně naslouchají (zleva) Robert Lang, Dominik Hašek a Richard Šmehlík

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud