4. dubna 2021 • 20:50

SESTŘIHY: Boleslav srovnala sérii s Třincem. Liberec vede 2:0 na zápasy

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty prohráli i druhé utkání v semifinále ČP play off extraligy s Libercem, tentokrát 1:3. Bílí Tygři si tak vezou z Prahy k zápasům na domácím ledě vedení 2:0 na zápasy. Sérii s Třincem naopak dokázala vyrovnat Mladá Boleslav, která druhé utkání po otočce vyhrála 3:1.



Hosté sice od poloviny úvodní třetiny prohrávali po výstavní trefě Jacka Rodewalda, ale třemi góly v rozmezí 15. až 33. minuty zápas otočili. O obrat se zasloužili svými premiérovými trefami v play off Jakub Strnad, Maris Bičevskis a David Bernad. Středočeši vyhráli semifinálový zápas v extraligovém play off poprvé v historii klubu.

„Do zápasu jsme vstoupili úplně jinak než v sobotu a bylo to znát. Bylo vidět, že kluci jsou více v zápase. Byla tam z naší strany větší bojovnost, více úsilí, Byla tam lepší komunikace. Myslím si, že jsme po zásluze vyhráli. Jak jsme ale nedělali velké závěry z porážky v prvním zápase, tak nepřeceňujeme dnešní výhru. Je to jeden bod. Pro nás i pro Třinec to bude ještě dlouhá cesta,“ uvedl trenér hostů Pavel Patera.

Mladá Boleslav udělala po úvodní prohře dvě změny - v obraně nahradil zkušený Hrbas mladého Moravce a místo nemocného Claireauxe hrál v útoku jednačtyřicetiletý Trávníček, který do extraligy naskočil po více než roce. Třinci scházel Ondřej Kovařčík, jenž utrpěl lehčí otřes mozku po sobotním zákroku Dlapy a pádu na led. Poprvé tak do letošního play off zasáhl Marián Adámek.

SESTŘIH: Třinec - Mladá Boleslav 1:3. Hosté vyrovnali stav série
Video se připravuje ...

První gól v sérii v rovnovážném stavu vstřelil v deváté minutě Rodewald a stál za to. Kanadský útočník si u pravé tyčky sebral po nepřesné střele Jaroměřského puk, odražený od zadního mantinelu, a pohotovým zakončením mezi nohami otevřel skóre.

„První gól padl poměrně brzy, ale šli jsme si za tím a věřili jsme, že to zvládneme. Ani bych neřekl, že to byl kritický moment,“ uvedl obránce Mladé Boleslavi Martin Pláněk.

Hosté poté ubránili oslabení a Šťastný se ocitl sám před Kacetlem, ale minul branku. Mladá Boleslav přesto v 15.minutě vyrovnala, když využila, že domácí střídali, rychle otočila hru a Stránského střelu doklepl Strnad. Ukončil tím neprůstřelnost Kacetla v sérii.

Oba týmy vedly v první polovině prostřední třetiny taktickou bitvu, snažily se hlavně neudělat chybu. Nerozhodný stav se ale ve 31. minutě změnil. Bičevskis obkroužil branku a následně volný kotouč vedle levého betonu Kacetla i dorazil.

Hostující Kousal v dalším střídání v přečíslení tři na jednoho přestřelil. Třinec se ale nepoučil a vzápětí z protiútoku tři na dva zvýšil z mezikruží Bernad. Druhý a třetí gól dělilo 112 sekund. „Gól na 1:1 je nakopl. Zápas rozhodly maličké chyby, kterými jsme je pustili do brejku a z toho těžili. Musíme si to v příštích zápasech pohlídat,“ hledal důvody prohry třinecký útočník Miloš Roman. „Také se musíme více tlačit do brány a jít si za těmi góly,“ dodal.

Třetí branka platila, byť jí předcházelo postavení mimo hru. „Na to si challenge vzít nemůžeme. Jako trenér ale vidím, že jsme propadli v útočném pásmu, neměli jsme třetího hráče nahoře a z toho vznikl brejk. Sehráli to dobře, střela byla velmi dobrá,“ řekl třinecký trenér Václav Varaďa, který o ofsajdu věděl. „Co nám pomůže, když rozhodčímu vyčiním? Odpustil by nám to? Jsou tam čtyři, udělali rozhodnutí a takhle to je,“ dodal smířlivě.

Oba týmy hrály v úvodních třetinách velmi disciplinovaně, jedinou přesilovou hru nevyužil Třinec. Mezi 47. a 51. minutou měli ale domácí dvě početní výhody. První trest dostal Ševc, který svým zákrokem znemožnil Růžičkovi ve velké šanci lépe zakončit do odkryté branky. Hosté dlouhé oslabení ubránili zejména díky několika obětavým zákrokům i spolehlivým zásahům gólmana Růžičky.

„Ke konci první třetiny jsme lacině inkasovali, podobné chyby se nám stávaly proti Mladé Boleslavi i v utkáních základní části. Špatně jsme vystřídali a oni šli důrazně do branky. Od druhé třetiny to byl boj. Samozřejmě, pomohl jim druhý gól a my jsme s tím již nic i přes snahu nedokázali ve třetí třetině udělat. Hosté hráli obětavě, důrazně a do nějaké vážnější situace nás nepustili,“ uznal domácí kouč.

O další drama se Oceláři připravili sami třemi vyloučeními, zápas dohrávali v oslabení. Středočeši tak na šestý pokus vyhráli semifinálový zápas. „Víme, jaké jsou naše možnosti a že můžeme hrát s každým. Nepotřebovali jsme si nic ověřovat. Věděli jsme, že můžeme hrát lépe než první utkání a potvrdilo se to. Se stavem 1:1 na zápasy jsme spokojeni,“ řek Pláněk.

Góly

Domácí: 08:09. Rodewald

Hosté: 15:00. J. Strnad, 30:42. Bičevskis, 32:30. Bernad

Sestavy

Domácí: Kacetl (Štěpánek) – Gernát, M. Doudera, Jaroměřský, D. Musil, Kundrátek, Freibergs, M. Adámek – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Kurovský – Rodewald, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký (A), Miloš Roman, Hrehorčák.

Hosté: J. Růžička (Krošelj) – Ševc (C), Šidlík, Hrbas, Pláněk (A), Fillman, Bernad, Dlapa – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Kotala, A. Zbořil (A), Šťastný – Flynn, Najman, P. Kousal – Trávníček, Cienciala, Jääskeläinen.

Rozhodčí

Pešina, Kika – Lederer, Zíka

Stadion

WERK ARENA, Třinec

Třinec se raduje z parádní trefy Jacka Rodewalda
Třinec se raduje z parádní trefy Jacka Rodewalda

Sparta padla i podruhé, dvakrát se trefil Bulíř

Dvě branky dal Michal Bulíř, který s 22 góly v play off překonal klubový rekord Petra Nedvěda. Boj o finále bude pokračovat ve středu a ve čtvrtek v Liberci.

„To je pro mě novinka. Co na to říct? Jsem samozřejmě rád, že to tak je. Petr Nedvěd byl hráč velkého kalibru. Pro mě to je čest, že jsem něco takového dokázal. Doufám, že nějaké góly ještě přijdou a hlavně, že to bude pomáhat týmu,“ řekl Bulíř novinářům.

Sparta po sobotní porážce 1:5 nastoupila s pozměněným složením útoků s výjimkou elitní řady. Místo Davida Dvořáčka se zařadil do sestavy Tomáš Šmerha, který se vrátil do extraligy poprvé od 9. února. Dosud nastupoval za prvoligovou Slavii. Návratu se dočkal den před 23. narozeninami.

Otevřít skóre mohla v 6. minutě Sparta, ale Kváča vyrazil Sobotkovu střelu a následně mu pomohla po Horákově dorážce horní tyčka. V čase 7:23 se naopak radoval Liberec, který potrestal Jurčinovo vyloučení. Lenc po Grígerově přihrávce zpoza branky z levého kruhu místo střely našel ještě Bulíře, který zamířil do odkryté části branky. Pro Bulíře to byla 21. trefa v play off a vyrovnal Nedvědův klubový rekord.

Odpovědět mohl Buchtele, ale Kváča ukryl jeho střelu v lapačce. Na druhé straně nadělala problémy Salákovi Jelínkova střela. V závěru úvodní části zamířil do šatny předčasně s krvavým zraněním v obličeji po Musilově ataku u mantinelu domácí bek Polášek, po pauze se do hry vrátil.

Sparta na přelomu první a druhé třetiny nevyužila početní výhodu při Vitáskově vyloučení, Kváča si poradil se střelami Sobotky a Tomáška. Při Formanově vyloučení zahrozili Lenc a Bulíř.

SESTŘIH: Sparta Praha - Liberec 1:3. Tygři ovládli i druhý zápas, dvakrát pálil Bulíř
Video se připravuje ...

Pražané se nedočkali přesilovkové branky v sérii ani při Špačkově trestu, při kterém se do šance nedostali. Na druhé straně při plném počtu hráčů na ledě měl možnost Bulíř. V závěru druhé části po dlouhém boji o zašlápnutý puk u mantinelu došlo k potyčce, ze které vzešla přesilovka pro domácí i desetiminutový trest pro autora hattricku z prvního duelu Vlacha.

Oslabený Liberec oslabení znovu přečkal a odolal i při tlaku ve 44. minutě. Nejdříve trefil Horák pravou tyčku a Němečkovu dorážku kryl pravým betonem Kváča. V čase 45:46 sice dotlačil z dorážky puk za libereckého gólmana Kudrna, ale kouč Patrik Augusta si vzal trenérskou výzvu a branka neplatila kvůli Tomáškovu strčení do Kváči.

„Kontakt tam asi byl. Já jsem byl v souboji s bekem a chtěl jsem se jen trošku opřít, protože jsem tam přepadával. On spadl, jak spadl. Je tenká hranice, kdy gól platí a kdy ne. Nevím, jak by to bylo v jiných ligách. Prostě neplatil. Škoda, že jsem tam tu ruku natáhl,“ řekl útočník David Tomášek.

Augusta přiznal, že za takového stavu by trenérskou výzvu zkusil i v méně jasných situacích. „Ale dostali jsme i dobré pokyny od videokouče, že tam nějaký kontakt s brankářem byl,“ uvedl liberecký kouč.

Při Řepíkově vyloučení si poradil Salák s Bulířovou střelou. Devět minut před koncem se dostal do úniku Gríger, ale sparťanský gólman zasáhl lapačkou. O chvíli později obral Musil na pravém kruhu o puk Dvořáka a po rychlé otočce jej poslal bekhendem k pravé tyči, aniž by Salák stihl na jeho manévr zareagovat.

„Udělal jsem to tak nějak instinktivně. Netrénuju to, ale jsem rád, že to tam padlo. Překvapil jsem asi i Saláka. Urvali jsme tady dvě vítězství, což je pro nás velice dobré,“ prohlásil útočník Adam Musil. „Z pohledu diváka to vypadlo velice dobře a z mého pohledu to byl velice důležitý gól, který nám dodal trochu klidu do závěru,“ prohlásil Augusta.

V čase 58:47 při Poláškově trestu ještě zvýšil Bulíř svou šestou trefou v letošním play off. Kváčovi sebral nulu 16 sekund před koncem podařenou střelou Tomášek. „Vždycky pomůže, že jejich gólman neměl nulu, ale mrzí mě, že to přišlo takhle pozdě. Měli jsme tam střel dost a zrovna tahle ke konci tam takhle zaplula. Chtělo to trošku dřív,“ dodal Tomášek.

Góly

Domácí: 59:45. Tomášek

Hosté: 07:23. Bulíř, 51:32. A. Musil, 58:47. Bulíř

Sestavy

Domácí: Salák (Machovský) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Polášek, Košťálek, Němeček, T. Pavelka, M. Jandus – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Buchtele, Pech (A), Forman – Rousek, Tomášek, Kudrna – Šmerha, Sukeľ, Zikmund.

Hosté: Kváča (J. Pavelka) – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek, Havlín – Birner (A), A. Musil, Lenc – Najman, Gríger, Bulíř – J. Vlach, P. Jelínek (C), D. Špaček – Rychlovský, Šír, R. Pavlík.

Rozhodčí

Hradil, Mrkva – Ondráček, Špůr.

Stadion

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud