Hynek Preisler
26. dubna 2016 • 12:35

Co se změní v Liberci? Pešána chce KHL, opory mohou odejít

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak se změní tvář Liberce do dalšího ročníku?Jak se změní tvář Liberce do dalšího ročníku?FOTO: Koláž: iSport.cz

    S přehledem urvaný titul Bílé Tygry zatraktivnil. Už v průběhu sezony například některé kluby KHL sondovaly u Filipa Pešána, zda bude pokračovat dál. Jaký dopad může mít na Liberec rekordní sezona se zlatou tečkou a jaké změny Bílé Tygry určitě neminou? Deník Sport mapuje situaci u čerstvých šampionů.

  • Pešán v ruském hledáčku

    Filip Pešán je jednou z tváří libereckého úspěchuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Pravděpodobnost odchodu: 10%

    Ano, mistry jsou teprve dva dny, ale ta otázka vyvstává už nyní. Bude pokračovat Filip Pešán? „Doufám, že zůstane a bude chtít splnit další cíl a úspěch minimálně zopakovat,“ přeje si obránce Lukáš Derner. Progresivní trenér a sportovní ředitel zároveň patří k hlavním strůjcům libereckého triumfu. Jeho renomé se zněkolikanásobilo. Už v sezoně kolem něj kroužily některé kluby KHL. Podle informací Sportu přesto není příliš pravděpodobmé, že by odešel již nyní. Rád by dokázal, že čerstvý úspěch nebyl náhodou. Jedno je však jisté, v budoucnu to Pešán v cizině bude chtít zkusit, otázkou není, zda skutečně, ale kdy.

  • Michalové v kurzu

    Birner s Řepíkem budou svou budoucnost teprve řešitFoto Michal Beránek (Sport)

    Pravděpodobnost odchodu: 50%

    Přišli, viděli, zazářili… Setrvání Michalů Birnera a Řepíka v Liberci bude od světového šampionátu hodně odvislé. Oba reprezentanti sice před sezonou podepsali na severu Čech víceleté smlouvy (Birner na tři, Řepík dva roky), mají v nich však zanesené výstupní klauzule. „Záležet bude na mistrovství světa. Když se jim povede, šance na jejich odchod tady opravdu existuje,“ připustil sportovní ředitel a kouč Filip Pešán. „Rozhodně chci, aby zůstali v týmu, na druhou stranu chci i lidi s největšími ambicemi. Při jejich příchodu jsme se jasně dohodli, že budu chtít, aby atakovali národní tým, dostali se na mistrovství světa a říkali si o zahraniční angažmá,“ dodal.

  • Šimka sledují v Davosu

    Radim Šimek udělal v sezoně velký progresFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Pravděpodobnost odchodu: 70%

    V sezoně udělal Radim Šimek obrovský pokrok. Jednoho z klíčových obránců čerstvých mistrů bude velmi těžké udržet, přestože v březnu 23letý reprezentant prodloužil na severu smlouvu o tři roky s opcí. O „produkt“ liberecké farmy v Benátkách nad Jizerou údajně stojí například švýcarský Davos, který Šimek zaujal ve vzájemných zápasech Liberce v Lize mistrů. Samotný hokejista by podle všeho rád ještě jednu sezonu pod Ještědem odehrál, jenže pokud potvrdí pokrok a zazáří v květnu i na mistrovství světa, je pravděpodobné, že úřadující české mistry obránce opustí.

  • Vampola odchází do Boleslavi

    Titul znamená pro Petra Vampolu také konec jedné éryFoto Barbora Reichová (Sport)

    Pravděpodobnost odchodu: 100%

    S Libercem si užívá třetí mistrovské oslavy v české extralize, ale již nyní je jisté, že v příští sezoně na ně elitní centr nenaváže. Alespoň pod Ještědem ne. Petru Vampolovi v Liberci končí s posledním dubnem smlouva a novou již nepodepíše, neboť míří do Mladé Boleslavi, kterou Bílí Tygři vyřadili v semifinále 4:0 na zápasy. První centr na tom měl lví podíl. Podle informací Sportu mu Bruslařský klub připravil luxusní čtyřletou smlouvu. „Petr už u nás v příštím roce nebude,“ potvrdil Filip Pešán fakt, že Petr Vampola po třech sezonách definitivně končí.

  • Zlato plodí zlato

    Petr Syrovátko vydržel i přes neúspěšné sezonyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Po třech neúspěšných sezonách v řadě majitel Bílých Tygrů Petr Syrovátko údajně ztrácel síly a víru, jenže teď přišla ta nejlepší sezona v liberecké historii zakončená i vysněným mistrovským titulem. Tohle je nejlepší potvrzení, že klub jde po správné cestě, což vrací pomalu se vytrácející energii. Zlaté medaile rovněž liberecký klub zatraktivňují pro sponzory a partnery klubu. Díky postupu do finále by peníze neměly být hlavním problémem klubu pro další sezonu. Titul znamená i cennější značku na marketingovém poli. Lze předpokládat také zvýšený zájem o permanentní vstupenky na příští sezonu a pokrok v návštěvnosti.

  • Pařez zůstává, přijít má ještě „skill kouč“

    Aleš Pařez hráče skvěle připravilFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Velký podíl na mistrovském titulu má kondiční trenér Aleš Pařez, jenž v Liberci dostal před sezonou na starost fyzickou přípravu hráčů. Smlouvu měl do konce sezony, ale na severu setrvá. „Ano, Aleš Pařez zůstává,“ potvrdil Filip Pešán. Na příští sezonu by navíc měl realizační tým Severočechů rozšířit další specialista. „Nejsem spokojený s individuálním tréninkem hráčů. Byl by potřeba skill kouč, specialista na dovednosti, který bude pravidelně a systematicky pracovat hlavně s mladými hráči, kteří některé minuty dohrávají na farmě v Benátkách,“ prozradil Pešán.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud