10. května 2023 • 13:00

O2 TV válcuje ČT: 341 zápasů extraligy proti třiadvaceti. Posílí redakci

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasy hokejové extraligy budou i v dalších pěti sezonách vysílat O2 TV a Česká televize. Obě společnosti uspěly ve výběrovém řízení vypsaném agenturou BPA sport marketing a.s., která je výhradním marketingovým partnerem Asociace profesionálních klubů ledního hokeje řídícím nejvyšší domácí soutěž. Změní se ale model vysílání. Pozice O2 TV rapidně posílí. Stanice chystá poprvé přenosy ze všech zápasů, volně šiřitelný program ČT sport bude moci ze základní části nabídnout maximálně 23 utkání.



Splnili svůj cíl. Až do sezony 2027/28 se stala O2 TV hlavním vysílatelem Tipsport extraligy. Poprvé v historii budou moct diváci zhlédnout v televizi až 341 utkání, která O2 sledujícím nabídne ve své multidimenzi. Hlavnímu konkurentovi v boji o práva České televizi zbude pouhých 23 zápasů dlouhodobé části nejvyšší hokejové soutěže.

„Navážeme na naši úspěšnou cestu, kdy jsme do hokeje přinesli zcela nové divácké zážitky. Ať už se jedná o speciální kamery, online statistiky, studia či virtuální realitu. Již nyní pracujeme na posílení redakce, protože nás čeká výroba více než 300 utkání za sezonu, což je pětkrát více než jsme dělali dosud. Vedle toho připravujeme hned několik nových pořadů, kterými oslovíme další hokejové fanoušky. Naše investice pomohou klubům, zvýšíme zájem diváků a věřím, že celkově zatraktivníme hokejový produkt,“ uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel stanice O2 TV Sport.

Nyní čeká všechny strany detailní vyjednávání o podobě a formátech vysílání. Je však jasné, že příštích pět sezon přinese placená O2 TV. Určit se však musí, která stanice bude mít právo první volby nebo jak si budou dělit přenosy ze zápasů play off. Doposud měla O2 TV právo první volby v základní části na přenosy v pátek a v sobotu. ČT měla právo první volby v úterý a v neděli. V play off se střídaly a finále vysílaly obě televize současně.

Pokračuje tak model platný od roku 2018, od kterého se o přímé přenosy z extraligových zápasů dělí veřejnoprávní televize a placený kanál. Jeho pozice však nyní výrazně posílí.

„Za uplynulých pět let se nám potvrdilo, že extraliga z hlediska atraktivity a zájmu dlouhodobě funguje. Důkazem bylo i letošní play off, kdy sledovanost vypjatých duelů na O2 TV Sport přesáhla 300 tisíc diváků, což extraligu zařazuje mezi nejsledovanější sportovní soutěže u nás,“ říká Anna Lenerová, šéfka obsahu O2 TV.

A pokračuje. „Nejen, že se nám nyní podařilo obhájit televizní práva až do roku 2028, ale nově fanoušci v O2 TV uvidí všechna utkání, nepřijdou o žádný zápas. Můžeme slíbit, že v nadcházejících sezonách dostanou diváci O2 TV nejširší hokejovou nabídku, která tu v takovém rozsahu nikdy v historii nebyla.“

Kolik O2 TV za práva na následujících pět zaplatila? To zůstává obchodním tajemstvím.

Zájem o mediální práva extraligy už dříve avizovala společnost Canal+, která však konkrétní nabídku na žádný z balíčků nakonec nepodala a pokročilých fází výběrového řízení se nezúčastnila.

„Jsme rádi, že konkurenční tender, kterého se nakonec zúčastnilo 15 společností, potvrdil námi očekávaný zájem subjektů zabývajících se sportovním obsahem u nás i v zahraničí. S vítězi jednotlivých balíčků ihned zahájíme jednání směřující k podpisu kontraktů. Věříme, že nám tyto kontrakty společně s výnosy od reklamních partnerů pomohou plnit naše závazky vůči APK a že se nám současně podaří splnit náš cíl zajistit profesionální mediální prezentaci nejvyšší hokejové soutěže pro fanoušky, kluby i partnery,“ dodává Jana Obermajerová, generální ředitelka BPA.

O detailech, kdo bude mít kolikátou volbu, jestli ČT dostane jen zápasy, které na ni zbudou, mluvit nechtěla. Tam odkázala na červnovou tiskovou konferenci, kde by se mělo vysílací schéma představit. Prozradila aspoň, že se nebude hýbat s hracími dny. Nejvyšší soutěž se tedy dál bude hrát v pátek, v neděli a občas v úterý: „Ano, to se nezmění. Ale stejně jako dosud se mohou zápasy po dohodě s kluby přesunout na jiný hrací den.“

Proti zvolené variantě se může vznést oponentura. Hokej často podporují lokální partneři, je hodně cílen na region. Zatímco fotbalový národ se dělí především na ty, kteří fandí Spartě a Slavii, hokejový svět vypadá jinak. Těžko budete v jižních Čechách fanoušky Komety, to samé na severu Moravy příznivcem Pardubic. Tím pádem se dá namítnout, že méně hokeje na volně přístupném vysílacím kanálu může hokeji nakonec uškodit.

„Zajistíme každému klubu minimálně jeden zápas z domácího prostředí na veřejnoprávní televizi jako dosud. Je to podmínka, kterou máme v kontraktu s APK LH a splníme ji,“ doplňuje Obermajerová. A zároveň odmítá, že by přesun nejatraktivnějších zápasů na placenou televizi měl extralize uškodit. Jde o zvyk: „Troufám říci, že za poslední roky se rozdíl ve sledovanosti free a placené televize vyrovnává. Dle našich výzkumů si fanoušci na placenou službu zvykli.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud