Zdeněk Janda
26. října 2011 • 04:00

Jágr opět hitem NHL. Pomohla mi rána do hlavy, smál se útočník

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den před zápasem psal čtenářům Sportu: „Jsem psychicky i fyzicky unavený. Trápím se.“ Kdo ale viděl na vlastní oči, jak hokejový fenomén Jaromír Jágr opanoval bitvu s Torontem, kterou rozhodl dvěma góly a přidal asistenci, musel si říct: Nedělal si legraci?




Takhle vypadá hráč, který se souží? Jágr na ledě zářil, oslavné články zaplavily zámořská média. Philadelphia vyhrála 4:2, český útočník v osmém utkání protrhl střelecké trápení. A po 12 letech znovu slavil svou trefu salutováním!

Nájezd, bum, gól. Další nájezd, bum, gól. K tomu i přihrávka, spousta šancí. Jaromír Jágr si zápas s Torontem podmanil, byl vyhlášen první hvězdou a jeho jméno i fotografie během celého včerejšího dne svítily na všech zpravodajských webech o NHL.

„Upřímně říkám, že jsem takový zápas potřeboval,“ přiznal devětatřicetiletý Jágr. A rovněž odhalil, co jej zvedlo. Radikální změna. Na zápas si vzal nové brusle i rukavice. „A během rozbruslení jsem dostal ránu do hlavy. I tohle mi pomohlo,“ pousmál se.

V 17. minutě první třetiny dostal krásnou přihrávku od svého dvorního centra Clauda Girouxe a upaloval sám na švédského gólmana Jonase Gustavssona. A mazácky ho propálil. Pak přišlo velké překvapení: Jágr zavzpomínal na staré časy v Pittsburghu a vyšvihl svoje typické salutování!

Jaromír Jágr se chystá skočit na led v zápase s Torontem, ve kterém konečně protrhl svoji střeleckou smůlu
Jaromír Jágr se chystá skočit na led v zápase s Torontem, ve kterém konečně protrhl svoji střeleckou smůlu

Tohle nikdo nečekal, už v průběhu druhé třetiny se na webu NHL objevil titulek s odkazem na video: „Jágr opět salutuje. To musíte vidět!“
Nejproduktivnější Evropan v historii sundal pravou rukavici a oprášil slavné gesto. „Dlouhé roky to nikdo nedělal, tak jsem si říkal, že by bylo docela hezké to udělat znovu,“ zdůvodnil před zámořskými novináři, proč se vrátil ke starému rituálu.

A podruhé tím samým číslem mohl potěšit fanoušky ve třetí třetině. Vítězoslavný pohyb ruky přišel po téměř identickém gólu. Znovu nájezd, znovu střela do forhendu. „Při té šanci jsem si říkal, proč bych měnil něco, co funguje?“ zdůvodnil Jágr, proč zvolil stejné zakončení.

Ve druhé části totiž český útočník měl nadosah další gól, jenže tentokrát se rozhodl pro blafák. A neúspěšně, brankář Gustavsson reflexivně úspěšně zasáhl betonem.

Podívejte se na Jágrovu první trefu po návratu do NHL:

Jágr byl oproti dvěma domácím zápasům s Washingtonem a St. Louis jako vyměněný. Tentokrát dominoval, byl velmi silný na puku, rozdával přesné pasy. Zámořští komentátoři ho rovněž vychvalovali za příkladnou defenzivní práci.

Jágr jako za starých časů! zněly některé titulky. „Hrál jsem určitě líp než v minulých utkáních. Je to hodně o psychice, věřte mi. Můžete ten rozdíl vidět na každém, kdo dá gól, nebo ne,“ vykládal Jágr, jenž si zatím v osmi zápasech připsal sedm bodů (2+5) a rázem se vyšvihl na druhé místo v produktivitě týmu.

A hlavně si uleví i od podobných otázek: Jaromíre, kdy se v NHL prvně trefíte? Jak moc vás štve, že jste zatím nedal gól? „Vidíte, teď už se mě na to nebudete ptát. Jsem rád, že mi to tam padlo,“ pousmál se český útočník, jehož dnes čeká prestižní zápas na ledě Montrealu.

Což rozhodně bude pikantní, rovněž Canadiens totiž patřili ke žhavým zájemcům o jeho služby. Teď se mohou na vlastní oči přesvědčit, jaká je škoda, že jim lanaření nevyšlo…

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud